Πολιτισμός|11.04.2019 18:00

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Χορεύοντας με τον χρόνο

Γιώργος Βαϊλάκης

Είναι μία διοργάνωση με κύρος και ακτινοβολία -εντός και εκτός συνόρων- που αναδεικνύει υποδειγματικά τη μαγεία και την πολυμορφία του σύγχρονου χορού. Και μόνο το γεγονός ότι μιλάμε, πλέον, για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι φανερό ότι το στοίχημα της… μακροημέρευσης έχει ήδη κερδηθεί. Ένα δυναμικό, ευέλικτο και ζωντανό φεστιβάλ που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών και Ελλήνων δημιουργών.

Με προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο Ακραμ Καν και ο Μπέλα Ταρ, εξέχοντες Έλληνες ερμηνευτές, διαφορετικά είδη σύγχρονου χορού και πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κορυφαία συνάντηση δημιουργών του σύγχρονου χορού στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου. Και όλα αυτά, με έντεκα παραγωγές στο Μέγαρο Χορού, δώδεκα υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο και μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες στο ΥΠΠΟΑ παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση τον οποίο μάλιστα η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα ευχαρίστησε για το έργο του για την εξασφάλιση της κύριας χρηματοδότησης του Φεστιβάλ - 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας (2018-2020).

Στο φετινό 25ο Φεστιβάλ, δεκαεπτά ξένοι δημιουργοί, εκ των οποίων οι εννέα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικοί Έλληνες ερμηνευτές, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη –από σύγχρονα ακροβατικά μέχρι hip hop και kathak– και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθιστούν την Καλαμάτα διεθνές σημείο αναφοράς του σύγχρονου χορού για ένα δεκαήμερο.

Αναμφίβολα, οι πρωταγωνιστές του φετινού Φεστιβάλ είναι ο διάσημος Βρετανός χορογράφος Ακραμ Καν και ο κορυφαίος Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ. Ο Ακραμ Καν έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα και θα παρουσιάσει το έργο «Until the Lions», ένα έργο εμπνευσμένο από το έπος Μαχαμπχαράτα, που μιλά για τις προκλήσεις του γυναικείου φύλου, την επίδραση του χρόνου πάνω στο σώμα και τη μετάβαση από τη δύναμη στην αντοχή. Άλλωστε ο χρόνος είναι η έννοια την οποία διερευνάει στο σύνολό του το φετινό φεστιβάλ. Όσο για τον Μπέλα Ταρ, θα μιλήσει για τη σχέση του καλλιτέχνη με τον χρόνο.

Ξεχωρίζουν, επίσης, η ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, η οποία ανοίγει το Φεστιβάλ με το παγκοσμίου φήμης έργο «The Roots», ο Josef Nadj που θα συμμετέχει και φέτος με παράσταση αλλά και έκθεση φωτογραφίας, η ομάδα kabinet k, η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Joy Alpuerto Ritter και η Lali Ayguadé, που θα παρουσιάσουν παραστάσεις τους εντός και εκτός θεάτρου και θα διδάξουν στα επαγγελματικά σεμινάρια, ο Link Berthomieux και οι τρεις ελληνικές συμμετοχές, η ομάδα κι όμως κινείται, η Κατερίνα Ανδρέου και το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha των Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου – μεταξύ άλλων.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας