Πολιτισμός|21.04.2019 23:04

Ζωζώ Σαπουντζάκη στο ethnos.gr: «Οι νέοι ηθοποιοί έχουν καβαλήσει το καλάμι» (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη νυχτερινή διασκέδαση, στην επιθεώρηση και τη μεγάλη οθόνη. Μετράει δεκαετίες στον χώρο του θεάματος και προσφέρει κέφι και χαρά σε όσους την παρακολουθούν. Λαμπερή, σαγηνευτική και μπριόζα, σε κάθε εμφάνισή της επί σκηνής ξεσηκώνει τους θεατές, οι οποίοι την καταχειροκροτούν και τη θαυμάζουν στο θρόνο της ως βασίλισσα της μέρας και της νύχτας. 

Από την ηλικία των επτά ετών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη βρισκόταν στο τραγούδι, στον χορό, στην πρόζα, αργότερα στα νυχτερινά μαγαζιά και στις κινηματογραφικές ταινίες. Για πολλά χρόνια, ήταν η πιο θρυλική show woman της Ελλάδας. Δεν θυμάται, εξάλλου, ποτέ τον εαυτό της να έπαιζε με κούκλες ή με άλλα κορίτσια της ηλικίας της. Για εκείνη το καλύτερο της παιχνίδι ήταν η σκηνή. 

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, η πολυτάλαντη Ζωζώ Σαπουντζάκη βρίσκεται στην επικαιρότητα διότι έπεσε θύμα διάρρηξης, εννέα μήνες μετά τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι της στην Κινέττα. Η ίδια μιλά στο ethnos.gr για τη διάρρηξη στο σπίτι της, για τα χρήματα που έβγαλε από το τραγούδι, ενώ αποκαλύπτει τον λόγο που δεν έγινε ποτέ μητέρα. 

Ισχύει ότι πρόσφατα βρεθήκατε στο στόχαστρο διαρρηκτών;

Όντως, κάποιοι έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα στο ισόγειο. Ένας χώρος κάτω από το σπίτι που κάηκε στην Κινέττα. Μου πήραν ορισμένα πράγματα, αλλά ασήμαντης αξίας. Τα περισσότερα τα είχα μεταφέρει μετά τη φωτιά και τα φύλαξα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πήρε τόσο μεγάλη διάσταση η συγκεκριμένη είδηση. Δεν ήρθε ούτε η αστυνομία. Αυτό έγινε περίπου είκοσι μέρες πριν. 

Το πιο πολύτιμο που είχατε και χάθηκε στην Κινέττα από τη φωτιά, ποιο ήταν;

Μία βούρτσα, απ’ αυτές που βουρτσίζεις τα ρούχα. Μου την είχε φέρει ένα κουτσό αγόρι, 17 χρονών, τότε στον Πειραιά που δούλευα, κοπελίτσα. Είχε κιτρινωπή τρίχα και ήταν γραμμένο το όνομα μου με μαύρα γράμματα. Αυτήν τη βούρτσα την είχα σε όλη μου τη ζωή. Ήταν το πρώτο πράγμα που έψαξα να βρω, όταν μπήκα στο καμένο σπίτι μου στην Κινέττα. Πρόσφατα, ωστόσο, χτύπησε η πόρτα και μου έδωσαν ένα πακέτο. Το άνοιξα και ήταν μία παρόμοια βούρτσα που έφτιαξε ένας νεαρός, που μου την έκανε δώρο. Στο λέω και ανατριχιάζω.

Το σπίτι της Σαπουντζάκη στην Κινέττα μετά την φωτιά (Φωτογραφία: Papadakis Press)

Πώς προέκυψε το θέατρο στη ζωή σας;  

Ήμουν τεσσάρων χρονών, όταν η Ζωζώ Νταλμάς, μία μεγάλη πρωταγωνίστρια την οποία γνώριζε ο πατέρας μου από την Κωνσταντινούπολη, είχε έρθει στο σπίτι μας επί της Τσιμισκή, όπου μέναμε και με είδε να χορεύω και να τραγουδάω. Είπε, λοιπόν, στον πατέρα μου ότι έχω ταλέντο, αλλά ο πατέρας μου γελούσε χωρίς να δώσει σημασία στα λεγόμενά της διότι ήμουν πολύ μικρή. Λίγα χρόνια μετά, ο Οικονόμου ζητούσε ένα μικρό παιδί για έναν ρόλο. Εκεί υποδύθηκα ένα μικρό αγόρι. Αργότερα, συνέχισα να παίζω με την αδελφή μου, η οποία, όμως, ερωτεύτηκε γρήγορα έναν αεροπόρο και παντρεύτηκαν. Σταμάτησε το θέατρο και συνέχισα μόνη μου...   

Θυμάμαι, μάλιστα, μόλις μία βδομάδα από το ξεκίνημα μου στην «Κομπαρσίτα» το όνομα μου να είναι γραμμένο με γαρδένιες πάνω στην ορχήστρα. Υπήρχαν παντού γύρω μου μπαλόνια που έγραφαν «Ζωζώ» και καλάθια με λουλούδια. Γινόταν ένα ξεφάντωμα και ένας χαλασμός. Ένα βράδυ, ξαφνικά, ανεβαίνω σ' ένα τραπέζι. Δεν είχε ανέβει ποτέ καμία. Ανεβαίνω εγώ και γίνεται ο χαμός. Έτσι, κάνω μόδα την «Κομπαρσίτα». Πέρασαν από εκεί, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, όλοι οι άρχοντες με το λευκό κουστούμι και το κόκκινο γαρύφαλλο. Αυτό με έκανε εμένα αμέσως η βασίλισσα της νύχτας. Έτσι, αποσύρθηκα από το θέατρο για περίπου δέκα χρόνια. Με το τραγούδι έβγαλα αρκετά χρήματα. Τότε το θέατρο δεν πλήρωνε. Σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως η Σαπφώ Νοταρά, ο Μάνος Κατράκης και ο Παντελής Ζερβός δεν έπαιρναν τίποτα.

Υπήρχαν άνθρωποι που προσπάθησαν να σας εκμεταλλευτούν; 

Κι αν υπήρχαν, δεν το κατάλαβα γιατί είχα τη μητέρα μου μάνατζερ. Μία ζωή η μητέρα μου ανέβαζε το κασέ μου. Εγώ ντρεπόμουν. Κάποια στιγμή που είχα πάει στην Αμερική για ένα μικρό διάστημα, συνάντησα τυχαία τον μάνατζερ της Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Αυτός ήθελε να περάσω από οντισιόν και να με ακούσει. Όταν με είδε τρελάθηκε. Αρχικά, με το θράσος που είχα, αφετέρου με το ταλέντο μου. Μου έκλεισε τα μεγαλύτερα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη. Κατέληξα να παίρνω ένα εκατομμύριο δολάρια την εποχή εκείνη. Πολλά λεφτά! Θα έμενα στην Αμερική για πάντα, αλλά η νοσταλγία με έκανε να γυρίσω πίσω. 

 

Ποια η άποψή σας για τη νέα γενιά ηθοποιών; 

Υπάρχουν ταλαντούχοι ηθοποιοί σήμερα, αλλά οι περισσότεροι έχουν καβαλήσει καλάμι. Πράγμα που δεν το κάναμε εμείς. Εμείς ήμασταν εργάτες στη δουλειά. Όταν ήμουν μικρή, δούλευα και ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο, μάθαινα μουσικά όργανα και γαλλικά. Πολλά πράγματα για ένα παιδί. Ο πατέρας μου, όμως, είχε δίκιο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να τα καταφέρεις και να ξεχωρίσεις. 

Από ποια περίοδο της ζωής σας θα λέγατε ότι βγήκατε περισσότερο κερδισμένη; 

Στη δουλειά μου υπήρξα τυχερή καθώς ότι ονειρεύτηκα το απέκτησα. Στη ζωή μου, όμως, δεν ερχόντουσαν τα πράγματα, όπως τα ήθελα. Ήμουν συναισθηματική αρκετά. Εκεί συνέβησαν πολλά. Για παράδειγμα, στον δεύτερο γάμο μου, παντρεύτηκα έναν εκπληκτικό άνθρωπο, ο οποίος, όμως, «έφυγε» από τη ζωή νεότατος. Δεν γνώρισα πολλούς άντρες. Μπορεί να φαίνομαι έτσι, αλλά δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Έτυχε να μείνω μόνη για χρόνια. Ήθελα ο άλλος που θα με κερδίσει να είναι τρυφερός και να έχει μία οικονομική άνεση, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στο σπίτι. Οι άντρες με έχουν πονέσει στη ζωή μου.  

Λένε πως οι ωραίες γυναίκες δεν διακρίνονται για την υπομονή τους. Ισχύει αυτό για σας; 

Η αλήθεια είναι πως έχω αρκετή υπομονή. Στα νιάτα μου, υπήρξαν μεγάλα διαστήματα χωρίς να με φιλήσει κανείς. Ήμουν αφοσιωμένη στη δουλειά μου και δεν κοίταζα κανέναν. Ήμουν πικραμένη και περίμενα το βασιλόπουλο.  

Ζωζώ Σαπουντζάκη (Φωτογραφία: NDP)

Έχει χρειαστεί ποτέ να θυσιάσετε την καριέρα σας για έναν μεγάλο έρωτα; 

Όχι! Αγάπησα αρκετά, αλλά να θυσιάσω την καριέρα μου ποτέ. Την είχα πάνω απ' όλα. Όταν παντρεύτηκα με τον δικηγόρο Ανδρέα Πολίτη, ήμουν έγκυος και έχασα το παιδί γιατί δούλευα αρκετά. Έπαθα παλίνδρομο. Θυμάμαι έκλαιγα γιατί ήθελα να κάνω παιδί, αλλά δεν σταμάτησα τη δουλειά μου. Έβγαινα και χόρευα. Έκανα σπαγκάτο αμερικάνικο, ενώ ήμουν τριών μηνών έγκυος.

Ισχύει πως η μητέρα σας ήθελε να σας παντρέψει σε μικρή ηλικία; 

Ήθελε να με παντρέψει για να φύγω από το θέατρο και να κάνω παιδιά. Με πάντρεψε με έναν γιατρό που με περνούσε είκοσι χρόνια. Σε τρεις μήνες, όμως, έφυγα. Μου μίλησε άσχημα. 

Εσείς παιδιά θέλατε να κάνετε; 

Δεν ξέρω. Ήρθαν τα πράγματα ανάποδα. Δεν το κυνήγησα. Δούλευα πολύ. Πήγαν αρκετοί να με μιμηθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτό που κάνω μέχρι και σήμερα είναι μοναδικό και αληθινό. Βγαίνει από μέσα μου.  

Πιστεύετε ότι θα ήσασταν καλή μητέρα; 

Θα ήμουν καλή μητέρα γιατί αγαπώ πολύ τα παιδιά. Δεν έτυχε, όμως, να κάνω. Ίσως πρόσεχα περισσότερο. Αν είχα κάνει ένα παιδί, πάντως, δε ξέρω τι θα συνέβαινε με τη δουλειά μου. Παρότι την αγαπώ τόσο πολύ, ίσως έμενα στο σπίτι για να το μεγαλώσω και να κάνω κι άλλο.  

Αντώνης Καφετζόπουλος και Ζωζώ Σαπουντζάκη (Φωτογραφία: NDP)

Τι σημαίνει για εσάς η φιλία; 

Φιλίες δεν είχα πολλές στη ζωή μου. Η μία φίλη μου ήταν η Μαίρη, η γυναίκα του δημοσιογράφου Στέφανου Σακελλάριου. Διαλύθηκε, όμως, χωρίς λόγο. Μου κακοφάνηκε πολύ διότι δεν κάνω εύκολα φιλίες. Τα τελευταία χρόνια, έκανα μία νέα φίλη, την Έλπις, αλλά είχε καρκίνο δεκαέξι χρόνια. Ήταν ένα εξαιρετικό κορίτσι. Δέθηκα μαζί της. Δυστυχώς, πέθανε πέρυσι από τον καρκίνο. Αυτές οι φιλίες μου λείπουν. 

Από το χώρο της showbiz κάνατε φιλίες; 

Με όλους τα πάω καλά. Δεν έχω τσακωθεί με κανέναν. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακός για να πει άσχημο λόγο για μένα. Δεν πείραξα ποτέ κανέναν. Χθες, με πήρε τηλέφωνο ο Κώστας Βουτσάς και με συγκίνησε. Άκουσε ότι μπήκαν κλέφτες στο δωμάτιο που είχα στην Κινέττα και αναρωτήθηκε αν χρειαζόμουν κάτι, ώστε να με βοηθήσει. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς άλλος. 

Πού νομίζετε ότι οφείλεται η αγάπη του κόσμου προς εσάς; 

Είμαι αληθινή. Δεν είναι τυχαίο που περπατάω στο δρόμο και με σταματάνε συνεχώς άτομα κάθε ηλικίας για να μου ζητήσουν αυτόγραφο ή να βγάλουμε μία φωτογραφία μαζί. 

Τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή σας; 

Τον θάνατο! Είναι κάτι, όμως, που δεν μπορείς να το αποφύγεις.    

ηθοποιόςΖωζώ Σαπουντζάκη