Πολιτισμός|26.04.2019 17:12

10 προτάσεις για να περάσεις το καλύτερο Πάσχα στην Αθήνα

Newsroom

Και οι Αθηναίοι έχουν ψυχή... Όσοι δεν κατάφεραν να κάνουν ένα ταξίδι για Πάσχα σε κάποιον όμορφο προορισμό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό μπορούν να περάσουν τις γιορτινές μέρες ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις ψυχαγωγίας. 

Μουσείο Ακρόπολης 

Όσες φορές και να επισκεφθούμε το Μουσείο της Ακρόπολης, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να δει ο επισκέπτης. Το αρχιτεκτονικό ­κομψοτέχνημα πάνω στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που φυλάει πάνω από 4.000 εκθέματα στις προθήκες του και μεταφέρει αριστοτεχνικά τον επισκέπτη στην αρχαία εποχή του ιερού βράχου, αυξάνει σταθερά τους επισκέπτες του. Εκτός από την Κυριακή του Πάσχα, το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του καθημερινά, αλλά με ειδικό ωράριο (τη Μ. Παρασκευή στις 12 μ.-6 μ.μ., το Μ. Σάββατο στις 8 π.μ.-3 μ.μ.). Εκτός από το εστιατόριο-καφέ στον τελευταίο όροφο με την εκπληκτική θέα, το πωλητήριο έχει φορέσει την πασχαλινή του διάθεση με διακοσμητικά αβγά, μεταλλικά κοκοράκια και κομψές γραβάτες εμπνευσμένες από αρχαία νομίσματα.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Εκατόν εβδομήντα στρέμματα στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι αρκετά για να καλύψουν κάθε ανάγκη για χαλάρωση, ειδικά το πρωί της Πρωτομαγιάς. Από το πρωί οι Burger Project και οι Jaguar Bombs ανεβαίνουν στη σκηνή και πυροδοτούν τη γιορτινή διάθεση, ενώ πάμπολλα δρώμενα περιμένουν επισκέπτες κάθε ηλικίας: αφροβραζιλιάνικος χορός και capoeira, ξεναγήσεις από τον ηθοποιό Μιχάλη Συριόπουλο, ανοιξιάτικες δραστηριότητες και πολλά παιχνίδια. Είτε γνωρίζετε ήδη το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είτε όχι, η νέα σειρά ξεναγήσεων «Μια βόλτα στο Πάρκο» ρίχνει ένα διαφορετικό φως στο γνώριμο πια τοπίο. Καλλιτέχνες αναλαμβάνουν τον ρόλο του ξεναγού, και συνοδεύουν τους επισκέπτες σε έναν περίπατο όπου η φύση, η ιστορία, η ποίηση και η προσωπική αφήγηση συνθέτουν μια διαφορετική κάθε φορά διαδρομή, με την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος και δραματουργού Τζωρτζίνας Κακουδάκη.


Πειραιάς - «Ελλήνων Ανάστασις - Εξ ερειπίων άρξασθαι»

Το φουαγιέ του πρώτου ορόφου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αποκτά κατανυκτική ατμόσφαιρα για τις επόμενες ημέρες. Επιλεγμένα έργα από την ιδιωτική συλλογή του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Δημήτρη Ταλαγάνη, με ­ρώσικες μεταβυζαντινές εικόνες τωv 17ου-19ου αι., ανοίγονται στο κοινό και αναδεικνύουν την αξία της ορθόδοξης εικονογραφίας. Ο συμβολισμός των παθών πρωταγωνιστεί στις εικόνες που συνθέτουν το αφιέρωμα «Ελλήνων Ανάστασις - Εξ ερειπίων άρξασθαι», το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε όλη την πασχαλινή περίοδο (εκτός από την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα 28-29/4). Η συλλογή ρωσικών μεταβυζαντινών εικόνων αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της καλλιτεχνικής παραγωγής εικόνων και του θεολογικού υπόβαθρου στη Ρωσία στο διάστημα τριών αιώνων (17ου-19ου αιώνα).

Οι Εκδικητές στην «Τελευταία Πράξη»

Έχοντας ήδη προδιαγράψει την ξέφρενη πορεία τους στα ταμεία από την πρώτη μέρα των  προπωλήσεων, οι «Εκδικητές: H τελευταία πράξη», προσγειώθηκαν στους ελληνικούς κινηματογράφους σπάζοντας το κινηματογραφικό ρεκόρ πρώτης μέρας προβολής. Οι Avengers έκαναν 78.000 εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα και πολλές αίθουσες σε Αθήνα και επαρχία να καταγράφουν πρωτοφανή αριθμό sold out προβολών. Παράλληλα, έρχεται και η προσφορά του «Έθνους» το Μεγάλο Σάββατο με τον πρώτο τόμο των Εκδικητών. Στο διάρκειας τριών ωρών σούπερ φινάλε, οι Εκδικητές που επέζησαν από τη δολοφονική κίνηση των δαχτύλων του Thanos, η οποία αφάνισε το μισό γαλαξία, ενώνουν τις υπερδυνάμεις τους για να αντιστρέψουν το κακό που προκάλεσε ο μοχθηρός Τιτάνας.

Εθνικός Κήπος (Eurokinissi photo)

Τουρίστες στην πόλη 

Κεραμεικός, Προπύλαια, Αρχαία Αγορά, Πλάκα, μια βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή περπάτημα και στάση με το αγαπημένο σας βιβλίο στον Εθνικό κήπο. Η περίοδος του Πάσχα είναι μια πρώτης τάξης αφορμή για περπάτημα και για να ανακαλύψετε τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Την Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι από τις 12.00 μέχρι τις 17.00, το Μεγάλο Σάββατο από τις 8.00 μέχρι τις 15.00 και τη Δευτέρα του Πάσχα στο κανονικό τους ωράριο.

Μουσείο Μπενάκη - Πάσχα με δώρα τέχνης

Το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138 κρύβει πάντα εκπλήξεις από γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς σχεδιαστές και κομίζει φρέσκες ιδέες. Για τις πασχαλινές ημέρες, υπάρχουν λαμπάδες με κεντητά μαξιλαράκια γεμισμένα με λεβάντα από υλικά της κλωστοϋφαντουργίας Μέντης, ζωγραφισμένα κεραμικά αβγά με φλοράλ σχέδια, κοσμήματα με θρησκευτικά ή μυθολογικά σύμβολα, κόκορες-παιχνίδια που επανασυναρμολογούνται. 

Κουστούμια από παραστάσεις του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, της Λυρικής

Το ασίγαστο πάθος της Ιωάννας Παπαντωνίου για το παραδοσιακό ένδυμα πρωταγωνιστεί στην έκθεση «Ντουλαμάς, ο μεγαλοπρεπής», στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το Μ. Σάββατο. Η ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαϊκού Ιδρύματος αποκαλύπτει διαφορετικές τοπικές εκδοχές του ντουλαμά, κυρίως όμως τον τρόπο με τον οποίο πέρασε το παραδοσιακό αυτό ένδυμα της οθωμανικής περιόδου στις σκηνογραφικές της προτάσεις. Κουστούμια από παραστάσεις του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, της Λυρικής κ.λπ. παρουσιάζονται μαζί με σύγχρονες δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών που βασίστηκαν στη φόρμα του ντουλαμά (μέχρι 26/5).

Κυκλαδικής Τέχνης - Κεραμικά από την πλούσια συλλογή του Ξανθούλη

Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα και ενόψει της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» που ξεκινά στις 20 Ιουνίου, το Cycladic Shop παρουσιάζει προς πώληση μοναδικά κεραμικά από την πλούσια συλλογή κεραμικών του Δημήτρη Ξανθούλη. Είναι η πρώτη φορά  που το πωλητήριο ενός μουσείου παρουσιάζει προς πώληση σπάνια, μοναδικά κεραμικά μιας ιδιωτικής συλλογής! Μετά την παρουσίαση μέρους της συλλογής του κ. Ξανθούλη, το Cycladic Shop θα παρουσιάσει μια σειρά άλλων Ελλήνων νέων κεραμιστών.

Άγιοι Ισίδωροι (Eurokinissi photo)

Η Ανάσταση αλλιώς

Ανηφορίστε στο Λυκαβηττό µαζί µε αγαπηµένα σας πρόσωπα και τις λαµπάδες σας, στο Ναό των Αγίων Ισιδώρων και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του λόφου. Με θέα-πιάτο τη φωτισµένη Αθήνα, ετοιµαστείτε για µια µαγευτική Ανάσταση µε πολύχρωµα πυροτεχνήµατα, ήχους που µπλέκονται µε τους ήχους από τις καµπάνες δεκάδων ναών. Ίσως είναι καλύτερα να ανεβείτε µε τα πόδια ώστε να µη ταλαιπωρηθείτε µε το αυτοκίνητο και καθηλωθείτε στην κίνηση, ενώ στην κάθοδο µετά το τέλος της Ανάστασης θα ενωθείτε µε τον κόσµο κρατώντας τις λαµπάδες µε το Άγιο Φως.

Σε άλλη γραφική γωνιά της Αθήνας, στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, στη συµβολή των οδών Ερεχθέους και Πρυτανείου, βρίσκεται ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων, περισσότερο γνωστός ως Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Πλήθος χριστιανών συρρέουν εδώ για να λάβουν πρώτοι το αναστάσιµο φως επειδή ο ναός είναι ο πνευµατικός σύνδεσµος µε τους Αγίους Τόπους.

Εκδηλώσεις από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων έχει ετοιμάσει όμορφες εκδηλώσεις για τις ημέρες του Πάσχα όπου η είσοδος είναι παντού ελεύθερη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου.

έθιμα ΠάσχαΚυριακή του Πάσχα