Πολιτισμός|14.05.2019 20:56

Το ενδιαφέρον του Κώστα Γαβρά για τη βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα

Newsroom

Το ενδιαφέρον του για το κτήμα και τη βίλα «Ιόλα», εξέφρασε, σε συζήτηση που είχε πρόσφατα με το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο, ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Η συνάντηση κατά την οποία ο κ. Γαβράς εξέφρασε το υψηλό ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση του κτήματος και της βίλας του μεγάλου συλλέκτη, πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή με την ευκαιρία των γυρισμάτων σκηνών της νέας του ταινίας «Ενήλικες στο δωμάτιο». Ο κ. Γαβράς εκδήλωσε την επιθυμία να παραβρεθεί σε προσεχή εκδήλωση στο χώρο του «Ιόλα», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν Έλληνας γκαλερίστας και σημαντικός συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως Κωνσταντίνος Κουτσούδης. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας βαμβακεμπόρων, ο Ιόλας δείχνει από νωρίς την κλίση του στις τέχνες και το 1927 μετακομίζει στην Αθήνα, όπου συναναστρέφεται με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής.

Λίγο πριν πεθάνει η επιθυμία του να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά του και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του χάθηκε. Το 1984, δωρίζει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 47 έργα σύγχρονης τέχνης από την προσωπική του συλλογή, ενώ υπόσχεται να προσθέσει και άλλα στη δωρεά. Το 1987 ωστόσο πεθαίνει σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης νικημένος από τη νόσο του AIDS και δεν προλαβαίνει να εκπληρώσει το όνειρο του.

Σήμερα τα περισσότερα έργα της συλλογής του έχουν κλαπεί από την έπαυλη του στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Η βιογραφία του κυκλοφόρησε το 2012 έπειτα από δική του εντολή που είχε αφήσει στον δικηγόρο του και στον βιογράφο του, Νίκο Σταθούλη.

Αλέξανδρος ΙόλαςΚώστας Γαβράςβίλα