Πολιτισμός|03.06.2019 12:25

Η µπαγκέτα του Μεγάρου στη Ζωή Ζενιώδη

Μαρία Ριτζαλέου

Ηµαέστρος και πιανίστα Ζωή Ζενιώδη επικράτησε µεταξύ των 8 υποψηφίων που έφτασαν στην τελική φάση και είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το απόγευµα της περασµένης Τετάρτης και το όνοµα της Ζωής Ζενιώδη ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, από την επιτροπή αξιολόγησης, την οποία αποτελούσαν η Ελλη Ζαχαροπούλου, ο Γιώργος Χριστιανάκης, ο Κωνσταντίνος Μακρυγιαννάκης και ο Γιώργος Καζαντζής – το πέµπτο µέλος είχε αποχωρήσει σχετικά νωρίς για προσωπικούς λόγους.

Προκήρυξη

Είχε προηγηθεί η προκήρυξη της θέσης, στην οποία ανταποκρίθηκαν 16 υποψήφιοι, αλλά µε το άνοιγµα των φακέλων είχαν απορριφθεί 6 από αυτούς, επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονταν. Τέσσερις υποψήφιοι απορρίφθηκαν επειδή δεν είχαν επάρκεια στην αγγλική γλώσσα, ένας επειδή δεν διέθετε βασικό τίτλο µουσικών σπουδών και ένας επειδή δεν είχε αναγνωρίσει τον βασικό τίτλο σπουδών του από το ΔΟΑΤΑΠ.

Μεταξύ αυτών και η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία και κατήγγειλε τη διαδικασία. Η Σ. Θεοδωρίδου απορρίφθηκε λόγω µη επάρκειας της αγγλικής γλώσσας και ανέφερε ότι για τον ίδιο λόγο απορρίφθηκε και ο σαξοφωνίστας και συνθέτης Θεόδωρος Κερκέζος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι µεταξύ των υποψηφίων -τα ονόµατά τους δεν δηµοσιοποιούνται εξαιτίας του νόµου για τα προσωπικά δεδοµένα- ήταν ο συνθέτης Βλαδίµηρος Συµεωνίδης, η διευθύντρια χορωδιών Μαρία Εµµα Μελιγκοπούλου κ.ά.

Από τους 10 υποψήφιους που προκρίθηκαν, οι 2 παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση της θέσης και στη συνέντευξη έφτασαν οι 8. Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η Ζωή Ζενιώδη συγκέντρωσε 656,70 µόρια, έναντι 579 µορίων του δεύτερου υποψήφιου και ακολούθησαν οι άλλοι έξι. Υπενθυµίζεται ότι ο προηγούµενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Θεσσαλονίκης ήταν ο πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης, που παρέµεινε σε αυτό το πόστο για εννέα χρόνια.

Η Ζωή Ζενιώδη έχει εργαστεί ως µαέστρος και πιανίστα στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αµερική, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε στην Opera Southwest στο Νέο Μεξικό. Εχει επίσης διευθύνει ορχήστρες, όπως οι Brno Philharmonic, South Czech Philharmonic, Tokyo Star Symphonic Orchestra, Orchestra Classica Toscana, Tatarstan National Symphony Orchestra, Vietnam National Symphony Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Συµφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ και Καµεράτα, ενώ έχει συνεργαστεί µε την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Στέγη.

Έχει διατελέσει αρχιµουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια των Broward Symphony Orchestra (2010-2017), Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων (2017), MOYSA (2015), της Alhambra Orchestra (2012-2015), και συνεργάτης αρχιµουσικός της Frost Symphony Orchestra (2007-2011) καθώς και του Φεστιβάλ Αιγαίου (2014-2016).

Σύµφωνα µε τους όρους της προκήρυξης, η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι τριετούς διάρκειας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, απαιτεί αυτοπρόσωπη συνεχή παρουσία στον Οργανισµό και δεν µπορεί να αναλάβει αµειβόµενο έργο στον φορέα που διευθύνει στη διάρκεια της σύµβασής του.

Ένα πιάνο για το κοινό

Ενα πολύχρωµο, καλοκουρδισµένο πιάνο, που ήρθε απευθείας από την Αµερική, περιµένει τους εραστές της κλασικής µουσικής, στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, να σηκώσουν το καπάκι, να χαϊδέψουν τα πλήκτρα και να παίξουν ένα κοµµάτι. Το πιάνο είναι µέρος της δράσης Sing For Ηope Pianos, την οποία υλοποιεί ο αµερικανικός, µη κερδοσκοπικός οργανισµός, Sing For Hope.

Η δράση προβλέπει ότι πιάνα ζωγραφισµένα στο χέρι από γνωστούς καλλιτέχνες, τοποθετούνται σε πάρκα, πλατείες και δηµόσιους χώρους πόλεων, ώστε το κοινό να µπορεί να τα χρησιµοποιεί, και στη συνέχεια δωρίζονται σε σχολεία, προσφυγικές κοινότητες, οργανισµούς που βοηθούν παιδιά και ευπαθείς οµάδες. Κάπως έτσι, µερικά πιάνα έφτασαν στην Ελλάδα και προσφέρθηκαν σε προσφυγικά camps στην περιοχή της Αττικής.

Η επιλογή της Ελλάδας, για την αποστολή των πιάνων, έγινε µετά τη συνεργασία του Sing For Hope µε τον µουσικό οργανισµό El Sistema Greece, που καλεί το κοινό στη συναυλία που διοργανώνει στις 7 Ιουνίου σε σύµπραξη µε τη Συµφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA).

Ζωή ΖενιώδηΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης