Πολιτισμός|25.06.2019 16:58

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Ενηλικιώθηκε, αλλά παραμένει... παιδικό

Γιώργος Βαϊλάκης

Είναι ένα πρωτοποριακό μουσείο, ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών! Και, πράγματι, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στην Πλάκα (Κόδρου 9), από την ίδρυσή του πριν από 25 χρόνια -το 1994- έχει ως στόχο την ανάδειξη της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν ονειρευτεί, έχουν ξεπεράσει τα όρια, έχουν μυηθεί στα μυστικά της τέχνης, μέσα σε αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο. Τα εκθέματα του Μουσείου, ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα που δημιούργησαν παιδιά, προσφέρουν στους επισκέπτες μια πολύχρωμη συναρπαστική εμπειρία γεμάτη από φαντασία, αυθορμητισμό και ευρηματικότητα.

Πάνω απ’ όλα, όμως, οι εκθέσεις και οι δράσεις, εστιάζουν σε επίκαιρα ζητήματα όπως: τα δικαιώματα, η διαφορετικότητα, η οικογένεια, η διατροφή, τα αθλήματα, το περιβάλλον. Κάπως έτσι, οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται, επιχειρούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας «κοινωνίας πολιτισμού», εφοδιάζοντας τους αυριανούς πολίτες με γνώσεις, βιωματικές εμπειρίες προάγοντας παράλληλα την αισθητική καλλιέργειά τους. Αυτός είναι ο λόγος που το Μουσείο επιδιώκει τη συνεργασία με αξιόλογους φορείς, επιστήμονες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την παιδική τέχνη.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» η επιμελήτρια του Μουσείου, Αθανασία Σκληρού: «Φέτος κλείνουμε τα 25 χρόνια. Ιδρύτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι η κυρία Ελένη - Φαίη Σταμάτη η οποία είχε ιδρύσει και το Λαογραφικό Μουσείο στις Μηλιές, στο Πήλιο. Εκεί, ξεκινώντας την προσπάθεια να κάνει προσιτό το Μουσείο στα παιδιά της περιοχής, άρχισε να κάνει κάποιους διαγωνισμούς ζωγραφικής. Μαζεύτηκαν, λοιπόν, αρκετά έργα παιδιών τότε και δημιουργήθηκε η ιδέα και η ανάγκη να βρεθεί ένας χώρος για να φιλοξενηθούν όλα αυτά τα έργα που είχαν επιλεχθεί από τους πανελλήνιους διαγωνισμούς. Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια, στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για ο,τιδήποτε, μέσω της Τέχνης. Και οι εκθέσεις που κάνουμε, καταφέρνουν και αγγίζουν σύγχρονα κοινωνικά θέματα».

Οσο για τις συνεργασίες που πραγματοποιεί το Μουσείο, εντυπωσιάζουν: Φέτος, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, με θέμα τον μαγικό κόσμο του θεάτρου στον χώρο της Πειραιώς 260. Η έκθεση «Κάνουμε θέατρο» (σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού & Αθανασίας Σκληρού), η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου, περιλαμβάνει ζωγραφική και τρισδιάστατες κατασκευές - μακέτες, μάσκες, θεατρικά κοστούμια και αντικείμενα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς στα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Μουσείου με αφετηρία τη θεατρική πρώτη ύλη και ειδικότερα, τις παραστάσεις του Φεστιβάλ που θα παρουσιαστούν αυτό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο.

Φωτογραφία: Facebook @MouseioEllinikisPaidikisTechnis

«Με αφορμή το άνοιγμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στην πόλη», λέει η κυρία Σκληρού, «προέκυψε και η ανάγκη να απευθυνθούν και στα παιδιά. Είναι μια πολύ μεγάλη έκθεση. Τα παιδιά μπήκαν μέσα στην όλη διαδικασία να μάθουν τι είναι θέατρο». Και, ακόμη, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης φιλοξενεί την ξεχωριστή έκθεση «Ιστορίες της Αθήνας» (σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού), ένα εικαστικό αφήγημα της πόλης στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός».

Στην έκθεση -διάρκειας έως τις 30 Ιουλίου- σχήματα και χρώματα, τεχνικές και υλικά, αρχαία ή ιστορικά μνημεία και σύγχρονα αξιοθέατα, ηλιόφωτες κοντινές εξοχές και μυστικές θάλασσες, αποτυπωμένα σε έργα ζωγραφικής και κατασκευές, συνθέτουν ένα γιορτινό καλωσόρισμα και μαζί, ένα λαμπερό πανόραμα της Αθήνας, προσκαλώντας κάθε μικρό και μεγάλο ταξιδιώτη-επισκέπτη να την ανακαλύψει! Και όλα αυτά, πάντα μέσα από τα μάτια των παιδιών…

ΠλάκαΜουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης