Πολιτισμός|27.06.2019 17:22

Μαίρη Κατράντζου: Πασαρέλα στον ναό του Σουνίου

Γιώργος Βαϊλάκης

Επίδειξη μόδας στο Σούνιο; Ναι! Και, μάλιστα, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το οποίο δείχνει τα τελευταία χρόνια μία πιο ανεκτική στάση απέναντι στην υψηλή ραπτική. Κάπως έτσι, το βράδυ της Τρίτης, το ΚΑΣ ενέκρινε το αίτημα του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, ώστε να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας της Μαίρης Κατράντζου - στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η κίνηση θα γίνει νοτίως του ναού και όχι περιμετρικά, όπως ήταν το αρχικό αίτημα. Οσο για τον αριθμό των επισκεπτών και την ακριβή θέση των καθισμάτων, θα αποφασιστεί από την τοπική εφορία αρχαιοτήτων – αποφάνθηκε το ΚΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, το ντεφιλέ της Μαίρης Κατράνζου θα γίνει σε αυτόν τον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο και αυτή από μόνη της είναι μια σημαντική εξέλιξη.

Είναι η Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που έχει ντύσει από τη Μισέλ Ομπάμα και τη Μελάνια Τραμπ, μέχρι τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και τη Ριάνα και η οποία ξεχωρίζει για την τόλμη και το δημιουργικό της ταλέντο. Αλλωστε, κάθε άλλο παρά είναι τυχαίο που το όνομά της να φιγουράρει στις πρώτες σελίδες των δημοφιλέστερων περιοδικών μόδας.

Έχοντας σχεδιάσει ρούχα τόσο για το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, όσο και για την όπερα του Παρισιού, μία από τις πλέον σημαντικές στιγμές στην καριέρα της είναι η έκθεση του έργου της στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα, η δημοφιλής σχεδιάστρια, με έδρα της το Λονδίνο, συνεργάζεται με περισσότερα από 200 εμπορικά καταστήματα σε περισσότερες από 60 χώρες. Γεννημένη στην Αθήνα, το 1983, με μητέρα διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και πατέρα επιχειρηματία, η Μαίρη Κατράντζου είναι το ελληνικό αστέρι στο χώρο της μόδας. Το 2005 μετακόμισε στην Αμερική για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Rhodes Island School of Design.

Αλλά, δεν τις ολοκλήρωσε ποτέ, αφού η μόδα και το design την είχαν ήδη κερδίσει. Ακολούθως, θα βρεθεί στο Central Saint Martins College of Art and Design, στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί τόσο τις πτυχιακές σπουδές της στο σχέδιο μόδας, όσο και τις μεταπτυχιακές σπουδές της, με εξειδίκευση στο γυναικείο ρούχο. Και αυτή δεν ήταν παρά μόνο η αρχή μιας διεθνούς διαδρομής στον αστραφτερό και ιδιαίτερα απαιτητικό κόσμο της μόδας.

Φέτος, θα έχουμε μία ακόμα ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τη δουλειά της: Έχει σχεδιάσει τα ρούχα στην χορευτική παράσταση «The Thread» («Ο Μίτος»), η οποία έρχεται στις 24 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου και σε χορογραφία του διάσημου Ράσελ Μάλιφαντ. Αναμένεται, φυσικά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

ΣούνιοσχεδιάστριαΜαίρη Κατράντζουπασαρέλα