Πολιτισμός|16.11.2018 12:02

Πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ έσπασε κάθε ρεκόρ (pic)

Newsroom

Κάθε ρεκόρ έσπασε ο πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη», ο οποίος πωλήθηκε από τον οίκο Cristie's έναντι 90,3 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Ο πίνακας είχε εκτιμηθεί πως θα έφτανε τα 80 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Το έργο απεικονίζει έναν άντρα που στέκεται στην άκρη της πισίνας και παρατηρεί έναν άλλο να κολυμπά προς το μέρος του. Ο άντρας έξω από την πισίνα απεικονίζει τον πρώην εραστή του Χόκνεϊ, Πίτερ Σλέσινγκερ, ο οποίος ήταν ένας από τους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες. Ο Χόκνεϊ ζωγράφισε τον πίνακα, αφού είχε τελειώσει η σχέση τους.

Η διαδικασία της δημοπρασίας διήρκησε μόλις εννέα με δέκα λεπτά και ήταν μία μονομαχία ανάμεσα σε δύο διεκδικητές, που ανέβαζαν από τηλεφώνου το ποσό που ήταν διατεθειμένοι να δώσουν. 

Αν και ο οίκος Christie's δεν γνωστοποίησε τα ονόματα ούτε του πωλητή ούτε του αγοραστή, το Bloomberg και ο δικτυακός τόπος Artnet, ανέφεραν ότι ο πίνακας ανήκε στον βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζο Λιούις, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του ομίλου Tavistock και της ομάδας ποδοσφαίρου Tότεναμ του Λονδίνου. 

Ντέιβιντ Χόκνεϊδημοπρασίαπίνακας