Πολιτισμός|12.08.2019 17:55

Σαμοθράκη: στο πνεύμα των Καβειρίων Μυστηρίων

Μαρία Ριτζαλέου

Μύθοι, θρύλοι και παραμύθια με τη μαγεία των Καβειρίων Μυστηρίων, των θρησκευτικών τελετών που τελούνταν προς τιμήν των Καβείρων τον 7ο π.Χ. αιώνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη Θήβα, αναβιώνουν στη Σαμοθράκη.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σαμοθράκης «Καβείρια 2019» θα γίνουν 23-25 Αυγούστου και περιλαμβάνουν μουσικές βραδιές και αφηγήσεις ιστοριών σε ένα υποβλητικό τοπίο που προκαλεί δέος.

Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση, η οποία για τέταρτη χρονιά επιμελείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αλλά και τις αφηγήσεις, και οι εξαιρετικοί μουσικοί Έλσα Μουρατίδου και Ονούρ Σεντούρκ, θα συμπράξουν για να παρουσιάσουν μύθους, παραμύθια και θρύλους του νησιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, πλαισιωμένα με μουσική και τραγούδια, όπως επίσης παραμύθια από διάφορες χώρες.

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 23 Αυγούστου, με την παράσταση αφήγησης «Θρύλοι, παραμύθια, μουσική του τόπου μας», στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Θερμά - μια βραδιά αφιερωμένη στη Σαμοθράκη, τη Μικρά Ασία και την ευρύτερη περιοχή, πλαισιωμένη από μουσική και τραγούδι με λύρα και σάζι.

Συνεχίζεται την επόμενη μέρα με «Παραμύθια και μουσικές του κόσμου» στην πλατεία Παπαγιώργη στη Χώρα. Μια βραδιά με ιστορίες και παραμύθια από διάφορους λαούς του κόσμου: ελληνικά, τουρκικά, αρμένικα, σεφαραδίτικα, αφρικανικά, με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται στις 25 Αυγούστου στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, με την ιστόρηση μύθων των Θεών της Σαμοθράκης, της Μεγάλης Μητέρας, του Μεγάλου Θεού Καδμίλου, του Κάδμου και της Αρμονίας, και μύθων της Αγάπης, πλαισιωμένους από μουσικούς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς.

Η ταυτότητα των Καβείρων παραμένει αινιγματική. Ο συνηθέστερος χαρακτηρισμός τους είναι Μεγάλοι Θεοί.

Το Ιερό της Σαμοθράκης είναι ένας από τους κύριους ναούς στον ελλαδικό χώρο. Οι χθόνιες θεότητες φαίνεται να υπήρχαν στο νησί ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα και συνασπίζονταν γύρω από μια κεντρική προσωπικότητα, τη Μεγάλη Μητέρα.

Σαμοθράκηεκδηλώσειςμουσική