Πολιτισμός|16.08.2019 16:24

Θεσσαλονίκη: 25 χρόνια για τον θεσμό της Μελίνας Μερκούρη

Μαρία Ριτζαλέου

Η Μελίνα Μερκούρη είχε εμπνευστεί την ίδρυση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης συνεχίζει εδώ και 25 χρόνια να προβάλει τη δουλειά τους. Τα «Μερκούρεια» φιλοξενούν και φέτος ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα, μαζί με μία παράσταση του ΚΘΒΕ, αλλά και των θεατρικών σκηνών του δήμου. Από τις 21 έως τις 29 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών θα παρουσιαστούν επτά παραστάσεις, στημένες με πολύ μεράκι από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς.

«Πιστεύουμε στην κοινωνική ευθύνη και τη δύναμη του Πολιτισμού. Γιατί όσο ψηλά και αν είναι τα τείχη, ο ουρανός μένει πάντα ανοιχτός» αναφέρει ο Γιάννης Αναστασάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, το οποίο συμμετέχει στα «Μερκούρεια» με το έργο «Επταπύργιο - Ένας αιώνας σε μια μέρα 1899-1989», σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή.

«Με ανυπομονησία περιμένουμε κάθε χρόνο τα "Μερκούρεια", που με τόση πίστη στη θεατρική τέχνη διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών, διαφυλάσσοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της τέχνης του θεάτρου» σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού. Το Θεσσαλικό Θέατρο φέρνει στη Θεσσαλονίκη το εμβληματικό έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Νίκου Φώσκολου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Κ. Σπανού.

Στο όραμα της Μελίνας Μερκούρη «για επένδυση στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική αποκέντρωση», αναφέρθηκε στο μήνυμά της η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο συμμετέχει στα «Μερκούρεια» με το έργο «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων», σε σύλληψη και ιδέα δική της και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

«Το φεστιβάλ αυτό βοηθά στο να δίνεται βήμα σε καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους, αλλά και στους δημότες της πόλης να έχουν μια σταθερή καλοκαιρινή διέξοδο και διασκέδαση μαζί με ποιοτική ψυχαγωγία. Η ύπαρξή του για τόσο πολλά χρόνια θέτει τις βάσεις για ένα κοινό που ξέρει να διακρίνει και να επιλέγει» δήλωσε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Λευτέρης Γιοβανίδης, που σκηνοθετεί για το θέατρο «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση.

Ως έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στον τομέα του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια αποκάλεσε την ίδρυση των ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία χαρακτήρισε επίσης «από τα πλέον ζωντανά κύτταρα πολιτισμού της χώρας», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Γιάννης Μαργαρίτης. Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει μια ξεχωριστή κωμωδία, μια καυστική σάτιρα, το έργο του Ντάριο Φο, «Μιστέρο Μπούφο», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φραγκιόγλου, ο οποίος κρατά επίσης έναν από τους βασικούς ρόλους.

«Συνεχίζουμε την πορεία μας κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, με αισιοδοξία και εμπνεόμενοι από τα μηνύματα αυτής της υψηλής και σύνθετης μορφής της τέχνης και του πολιτισμού. Αυτά είναι τα "Μερκούρεια", η μεγάλη σκηνή που δίνει βήματα στα Δημοτικά Θέατρα, στο ΚΘΒΕ και τις δημοτικές σκηνές, που μέσα από τις παραγωγές τους κρατούν τους ανθρώπους ζωντανούς. Είναι ο μεγάλος θεσμός που τιμά τη δική μας Μελίνα, η οποία ενέπνευσε τον βηματισμό μας και τον αγαπημένο της Τζούλη, που στήριξε με κάθε τρόπο μη συμμεριζόμενος την… απαισιοδοξία κάποιων για την επιβίωση και την αντοχή της γιορτής του θεάτρου και του πολιτισμού» δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Μελίνα ΜερκούρηΣίμος Δανιηλίδηςθέατρο