Πολιτισμός|19.08.2019 10:31

Τήνος: Οι Κυκλάδες στην Μυκηναϊκή Εποχή

Μαρία Ριτζαλέου

Σπουδαίες, αλλά άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες, βγαίνουν στο φως για να ανασυνθέσουν τον χώρο των Κυκλάδων κατά την Μυκηναϊκή Εποχή. Η έκθεση με τίτλο «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στην Μυκηναϊκή εποχή», διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος, στον Πύργο της Τήνου.

Μέσα από σπάνια, εντυπωσιακά και αντιπροσωπευτικά ευρήματα, η έκθεση φιλοδοξεί να καταδείξει τη συμβολή των Κυκλάδων στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό στο Αιγαίο. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, αλλά και κοσμήματα, αποκαλύπτουν όψεις της θαυμαστής πολιτισμικής κληρονομιάς του Μυκηναϊκού κόσμου, που αποτέλεσε πηγής έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Ο τάφος της Αγίας Θέκλας

Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό τα ευρήματα του μικρών διαστάσεων, αλλά σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο, μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ανασκάφηκαν από τον αείμνηστο Τηνιακό αρχαιολόγο, Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές, επί σειρά ετών.

Είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί την μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τα πολύτιμα ευρήματά του αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής, αναδεικνύοντας πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντικείμενα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο και συγκεκριμένα από τη Νάξο, την Δήλο, την Μύκονο, την Πάρο, την Μήλο, την Σίφνο, την Θήρα και την Κέα, δίνοντας για πρώτη φορά μια εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο Κυκλαδικό αρχιπέλαγος. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες, μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.

Η έκθεση που συνδυάζεται από δίγλωσσο κατάλογο, συγκεντρώνει ήδη πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Η έμπνευση για τα ομηρικά έπη

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, που άκμασε στο Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1650-1100 π.Χ.), αποτέλεσε τη βάση των ομηρικών επών και των σημαντικότερων αρχαιοελληνικών μύθων. Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις αναφέρονταν με περηφάνια στο μυκηναϊκό παρελθόν τους, ενώ οι σημαντικότεροι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, της τέχνης και της τραγικής ποίησης (όπως, για παράδειγμα, ο Οδυσσέας, ο Αγαμέμνων, ο Αχιλλέας, ο Θησέας κ.ά.) έλκουν πιθανότατα την καταγωγή τους από ιστορικά πρόσωπα της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Επιπλέον στην Μυκηναϊκή περίοδο βρίσκονται και οι ρίζες της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής θρησκείας.

ΠΙΟΠΤήνοςέκθεση