Πολιτισμός|30.08.2019 17:21

To συγκρότημα «Λωξάντρα» κατακτά ΗΠΑ και Καναδά

Μαρία Ριτζαλέου

Η «Μισιρλού», «Τι σε μέλει εσένανε», «Γιατί θες να φύγεις;» και άλλα παραδοσιακά τραγούδια θα ακουστούν ενώπιον 30 πασίγνωστων ραδιοφωνικών παραγωγών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που έρχονται στην Ελλάδα για να απολαύσουν το συγκρότημα «Λωξάντρα», το οποίο με έδρα τη Θεσσαλονίκη κάνει ήδη καριέρα σε όλη την Ευρώπη. Το τελευταίο τους CD με τίτλο «Loxantra in transition», που κυκλοφόρησε από την ελβετική δισκογραφική εταιρία, Dalit Music, με μικρασιάτικα, λαϊκά και άλλα τραγούδια, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση, σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, στον οποίο ψήφισαν ραδιοφωνικοί παραγωγοί από 11 διαφορετικές χώρες.

Η συναυλία του σχήματος θα δοθεί στις 7 Οκτωβρίου, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ τα μέλη του ετοιμάζονται πυρετωδώς.

«Είμαστε ένα σχήμα-κολεκτίβα που μας αρέσει να δουλεύουμε ομαδικά. Αντέξαμε στον χρόνο γιατί έχουμε μεράκι σε αυτό που κάνουμε και αγαπάμε με πάθος την παραδοσιακή μουσική», λέει στο ethnos.gr, η ερμηνεύτρια, Ρία Ελληνίδου.

Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Μουσικές αφετηρίες και αναζητήσεις τους ήταν η αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, η τσιγγάνικη μουσική παράδοση, η δημοτική μουσική της Ελλάδας, η κλασική οθωμανική και νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, η σεφαραδίτικη, οι ήχοι του αραβικού κόσμου και τα μουσικά βιώματα των Βαλκανίων.  

Στην πορεία άλλαξαν κάποια μέλη του, αλλά το τελευταίο διάστημα συμμετέχουν σταθερά οι: Λουκάς Μεταξάς (ηλεκτρικό μπάσο), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Φοίβος Αποστολίδης (κρουστά), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Μάκης Μπακλατζής (βιολί, τραγούδι), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά) και Ρία Ελληνίδου (τραγούδι).

«Έχουμε κάνει πολλές εμφανίσεις σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια, με τεράστια επιτυχία. Οι κριτικές που έχουμε πάρει από παραγωγούς έθνικ μουσικής και μουσικά περιοδικά από όλο τον κόσμο, είναι συγκινητικές», μας λέει η Ρία Ελληνίδου.

Αρνητές της εμπορικής μουσικής

Οι «Λωξάντρα» δεν βάζουν εμπορική μουσική στο ρεπερτόριό τους. Είναι σταθεροί στην παραδοσιακή μουσική, στα μικρασιάτικα, στα σμυρναίικα και στα παλιά λαϊκά.

Άλλωστε ο Νίκος Αγγούσης, που παίζει κλαρίνο, είναι εγγονός του μουσικού και ερευνητή της θρακιώτικης μουσικής, Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, ενώ η Ρία Ελληνίδου συμμετέχει και στο σχήμα που ίδρυσε η οικογένειά της, με τίτλο «Γραικοί». Ο Θανάσης Κουλεντιανός που παίζει κανονάκι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη, ενώ ο Κυριάκος Ταπάκης ακολουθεί τον Σωκράτη Μάλαμα στις συναυλίες του, παίζοντας λαούτο.

Το πρώτο CD του σχήματος «Λωξάντρα» κυκλοφόρησε το 2006 με τον τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…» (Καθρέφτης) και το 2011 κυκλοφόρησε και στην Τουρκία από την Eterna Production με τον τίτλο «Almost like in the Past». Στις αρχές του 2012 εκδόθηκε η δουλειά τους με τίτλο «Μαϋναχέ-Καφέ Αμάν», η οποία σκαρφάλωσε στην 8η θέση του World Music Chart of Europe, ενώ το κομμάτι «Τα Ψαράδικα» είναι στο 40ο επετειακό CD του βρετανικού περιοδικού παραδοσιακής και έθνικ μουσικής «Folk Roots», που κυκλοφόρησε την Άνοιξη.

«Η Θεσσαλονίκη βγάζει φοβερές μπάντες με μεγάλη αναγνώριση και είμαστε ευτυχείς που συμπεριλαμβανόμαστε σε μία από αυτές. Εμείς αγαπάμε τους σκοπούς και τα τραγούδια της πατρίδας μας και με τον δικό μας τρόπο θέλουμε να τα συστήσουμε στον κόσμο. Με νέες ενορχηστρώσεις, μοντέρνο ήχο και μια ομαδική δουλειά που αποπνέει μεράκι και αγάπη για την μουσική», λέει η Ρία Ελληνίδου.

μουσικήσυγκρότημα Λωξάντρασυναυλία