Πολιτισμός|10.09.2019 16:17

Θεσσαλονίκη: Οι Contra Duo στο Μπέη Χαμάμ

Newsroom

Σε ένα κτίριο της Οθωμανικής περιόδου, χτισμένο το 1444 στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο Μπέη Χαμάμ ή Λουτρά Παράδεισος, δίνει συναυλία το σχήμα Contra Duo.

Στόχος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που διοργανώνει την εκδήλωση είναι να αναδείξει το μνημείο και να ενισχύσει την παρουσία της σε εναλλακτικούς χώρους, όπου το κοινό μπορεί να βιώσει μια διαφορετική μουσική εμπειρία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε ασμένως στο σχετικό αίτημα, άλλωστε έχει διαθέσει και άλλες φορές το χώρο για παρόμοιες εκδηλώσεις.

Η συναυλία θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι και το  σχήμα Contra Duo θα παρουσιάσει γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου διασκευασμένα για τον ευφάνταστο συνδυασμό ενός νυκτού και ενός τοξοτού οργάνου, όπως το τρίχορδο μπουζούκι και το βιολοντσέλο αντίστοιχα. Η Ιωάννα Κανάτσου (τσέλο) μαζί με τον Παναγιώτη Κουτσούρα (τρίχορδο μπουζούκι) είναι φίλοι και συνεργάτες εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ υπήρξαν μέλη της μουσικής μπάντας "Λοξή Φάλαγγα" του Νίκου Παπάζογλου.

το σχήμα Contra Duo

Το Μπέη Χαμάμ χτίστηκε λίγα χρόνια μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β, στο σημείο όπου παλαιότερα στεγάζονταν βυζαντινές εκκλησίες και λειτουργούσε ως χαμάμ μέχρι την δεκαετία του 1960. Ήταν το μεγαλύτερο χαμάμ της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα της βαλκανικής χερσονήσου. Αναστηλώθηκε την δεκαετία του 1980 και σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κρατική Ορχήστρακλασική μουσικήΘεσσαλονίκη