Πολιτισμός|16.09.2019 13:13

Βανδάλισαν με γκράφιτι το Μπουγιούκ Χαμάμ της Λάρισας

Μαρία Ριτζαλέου

Γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων με μηνύματα ηλεκτρονικής μουσικής και άλλα καλύπτουν τον θόλο του Μπουγιούκ Χαμάμ, του μεγαλύτερου οθωμανικού λουτρού στο κέντρο της Λάρισας. Οι άγνωστοι ανέβηκαν στη στέγη του χαμάμ, πάτησαν στα κεραμίδια και «φιλοτεχνούσαν» επί ώρες τον θόλο, ενώ σε κάποια σημεία έκαναν κακόγουστες μουτζούρες. «Πρόκειται για βανδαλισμό άνευ προηγουμένου ενός σπουδαίου μνημείου, του μεγαλύτερου οθωμανικού χαμάμ της πόλης, εξού και το όνομά του «Μπουγιούκ Χαμάμ».

Οι δράστες πάτησαν στην κεραμοσκεπή που περιβάλλει τον θόλο, κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη, ενώ δεν γνωρίζουμε αν προκλήθηκαν φθορές και καταστροφές στα κεραμίδια» δήλωσε στο ethnos.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια. Το Μπουγιούκ Χαμάμ βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων και το γκράφιτι έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Οι αρχαιολόγοι ενημέρωσαν την Αστυνομία και εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι από ένας και ότι για τα σχέδια που έκαναν χρειάστηκαν αρκετές ώρες.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιον βανδαλισμό σε μνημείο. Είναι σαν κάποιος να έγραψε συνθήματα στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Πολιτισμός είναι και ο σεβασμός στα μνημεία. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία δεν είναι λευκοί τοίχοι για να γράφει καθένας ό,τι θέλει» μας είπε ενοχλημένη η κ. Σδρόλια.

Το Μπουγιούκ Χαμάμ χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και ήδη, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο, προχωρά ο σχεδιασμός απαλλοτρίωσης των καταστημάτων που λειτουργούν στο εσωτερικό του, από το 1880, με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίησή του. Το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας έχουν εκπονήσει μελέτη για την ανάδειξη και τη στερέωση του μνημείου, αλλά και τη σταδιακή απομάκρυνση των εμπορικών καταστημάτων που εμποδίζουν την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους του λουτρού. Σημειώνεται ότι το δάπεδο του χαμάμ βρίσκεται στον χώρο όπου σήμερα είναι τα υπόγεια των καταστημάτων και, λόγω των απανωτών στερεωτικών εργασιών, δεν αποκλείεται να έχει καταστραφεί.

Το μνημείο βρίσκεται σε άμεση «συνομιλία» και σε λειτουργική σχέση με την παλιά αγορά, το μεγάλο «Ταρσί», όπως λέγεται και ανήκε στο βακούφι του τεκέ του Σεϊντ Χαμεβή Καντρή. Είναι ένα επίμηκες κτίσμα με τρία τμήματα και στο ανατολικό άκρο βρίσκεται η τετράγωνη αίθουσα των αποδυτηρίων. Δίπλα ακριβώς ήταν το χαλαρό λουτρό και στα δυτικά ο ζεστός χώρος του λουτρού.

Σύμφωνα με την κ. Σδρόλια, το έργο της ανάδειξης των λουτρών περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη προτείνονται απαλλοτριώσεις τριών εμπορικών καταστημάτων για την αποκάλυψη των τοίχων του λουτρού.

γκραφίτιοθωμανικό λουτρόΛάρισα