Πολιτισμός|22.11.2018 18:22

Νέο ?Σ µε… φούριες στην Αγία Παρασκευή

Χρήστος Ιερείδης

Mέσα σε τέσσερις ώρες που διήρκεσε η συνεδρίαση του πρώτου ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΡΤ, υπό τον νέο διευθύνοντα σύµβουλο Γιάννη ∆ρόσο και τα νέα µέλη Λευτέρη Αρβανίτη και ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν οµοφώνως 30 θέµατα που χρόνιζαν.

Είχαν συσσωρευθεί εξαιτίας της αξιολόγησης και µιας σειράς επιλογών που είχε κάνει η προηγούµενη διοίκηση της εταιρείας, ανέφεραν κύκλοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, υπενθυµίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρώην διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας «ξόδεψε» το πρώτο εξάµηνο της διοίκησής του στην κατάρτιση οργανογράµµατος.

Στο πρώτο ∆Σ αποφασίστηκε, µεταξύ πολλών άλλων, η άµεση αναβάθµιση της ροής προγράµµατος, ώστε το αθλητικό κανάλι του οργανισµού, η ΕΡΤ Σπορ, να εκπέµψει τον ∆εκέµβριο. Επίσης, ανανεώθηκαν δικαιώµατα Euroleague και Champions League και κλείστηκε συµφωνία µε ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά κλαµπ (Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Ρόµα, Αγιαξ), ώστε η ΕΡΤ Σπορ να παίρνει και να προβάλλει περιεχόµενο από τα κανάλια τους.

Εγκρίθηκε, επίσης, η απόκτηση νέων ξένων σειρών (ανάµεσα στις οποίες η ρωσικής παραγωγής βιογραφική µίνι σειρά «Trotsky» του 2017, το σουηδικό πολιτικοκοινωνικό θρίλερ «Conspiracy of Silence», η κοινωνική «Cleaning Up» του 2018, η περιπετειώδης γερµανική «Das boot»), οι νέοι κύκλοι των «Ντετέκτιβ Μέρντοχ», «The Affair», πακέτο κινηµατογραφικών ταινιών (µεταξύ των οποίων ο «Αστακός» του Γ. Λάνθιµου, «Ο γιος του Σαούλ» του Λ. Νέµες κ.ά.), περίπου 30 -σε πρώτη τηλεοπτική µετάδοση- ντοκιµαντέρ νέας κοπής («Sammy Davis», «Over the Limit», «Fritz Lang», «The cars that made Britain great», «Mon frere Yves»), καθώς και ξένες µουσικές παραγωγές.

Το ∆Σ της ΕΡΤ µε την καινούργια σύνθεση (έπειτα από την τοποθέτηση των τριών νέων προσώπων) ενέκρινε σύµβαση µε εταιρεία παροχής υπηρεσιών για την απασχόληση ηχοληπτών στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ειδικότητα στην οποία αντιµετώπιζε κρίσιµα ζητήµατα για τη λειτουργία των ραδιοσταθµών της. Εγκρίθηκε, εξάλλου, η απόδοση πνευµατικών δικαιωµάτων, η οποία εκτιµάται ότι θα πραγµατοποιηθεί το αµέσως προσεχές διάστηµα. «Ο ∆ρόσος θα κινηθεί διαχειριστικά, µε χαµηλούς τόνους και αποφασιστικότητα» έλεγαν από την Αγία Παρασκευή µετριοπαθείς πηγές της, σε µια πρώτη απόπειρα να σκιαγραφήσουν σε αδρές γραµµές το ΕΡΤικό πλαίσιο που µόλις άρχισε να διαµορφώνεται.

Σήµερα συµπληρώνονται οκτώ ηµέρες από την τοποθέτηση του Γ. ∆ρόσου και το κλίµα στο Ραδιοµέγαρο µοιάζει ειδυλλιακό. «Επικρατεί κλίµα σχεδόν πατερικής αγάπης» αναφέρει καταγραφική πηγή, συνεχίζοντας ότι «όλα είναι ήρεµα και ήσυχα… για την ώρα».

Στα περί αξιολόγησης του προσωπικού της εταιρείας που είπε, µεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής ο νέος εκτελεστικός συντελεστής της ΕΡΤ, οι ίδιες πηγές διατηρούν επιφυλάξεις. «∆εν προλαβαίνει, εκ των πραγµάτων. ∆εν έχει πολύ ωφέλιµο χρόνο µπροστά του» εκτιµούν, έχοντας κατά νου το ενδεχόµενο οι εκλογές να γίνουν πριν από τον Μάιο του 2019.

ΕΡΤ