Πολιτισμός|25.09.2019 15:05

Τα 54α «Δημήτρια» με το πολιτικό αποτύπωμα Μπουτάρη

Μαρία Ριτζαλέου

Με το «πολιτικό αποτύπωμα» της δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μπουτάρη και την «υπογραφή» της απερχόμενης αντιδημάρχου Πολιτισμού, Έλλης Χρυσίδου, ξεκινούν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου τα 54α «Δημήτρια», οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών: από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μέχρι τον χορό, τον λόγο και τα εικαστικά. 

Απόντος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, παρότι το όνομά του ήταν πρώτο στην πρόσκληση και ο ίδιος βρισκόταν στο γραφείο του στο δημαρχείο, γεγονός που οδήγησε κάποιους στο να σχολιάσουν ότι «απαξίωσε» τον θεσμό, τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής παρουσίασαν πριν από λίγο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Στεφανία Τανιμανίδου, αναφέρθηκε στο στίγμα αυτών και στον πολυθεματικό τους χαρακτήρα.

Η συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος και υπεύθυνη για το κομμάτι των εικαστικών, Θούλη Μυσιρλόγλου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θεσμού, και ειδικά στην απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη το 2014 να περιορίσει τον υπέρογκο επί θητείας Παπαγεωργόπουλου προϋπολογισμό και να μειώσει τον χρόνο των «Δημητρίων», ώστε να αποκτήσει τον χαρακτήρα του φεστιβάλ.

«Είχαμε διαπιστώσει ότι τα "Δημήτρια" έπαψαν να αφορούν την πόλη και έκτοτε κάναμε στοχευμένες κινήσεις, για να μετατρέψουμε τις εκδηλώσεις σε ένα σύγχρονο διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ» είπε η κ. Μυσιρλόγλου και πρόσθεσε: «το "σπίτι" ξαναφτιάχτηκε, αλλά δεν έγινε ακόμη «οικοδομή». Ωστόσο, μας χαροποιεί ότι μπήκε στον χάρτη των ευρωπαϊκών φεστιβάλ».

Η έναρξη των «Δημητρίων» θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου με σημείο αναφοράς ένα εμβληματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο. Η Parallaxi, το παλαιότερο Free press σε κυκλοφορία στην Ελλάδα και μια συνέργεια φορέων του πολιτισμού, όπως το ΚΘΒΕ, το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, οργανώνουν και συμμετέχουν σε ένα πολυθέαμα εμπνευσμένο από το εμβληματικό μνημείο και τη σχέση του με τη ζωή της πόλης, στο χθες και στο σήμερα.

Δυναμικό το φετινό Show Case 

«Με πονούσε η θεατρική απομόνωση της πόλης» δήλωσε ο υπεύθυνος για το κομμάτι των θεατρικών εκδηλώσεων, καθηγητής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και κριτικός θεάτρου, Σάββας Πατσαλίδης, ο εμπνευστής του show case που διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Τρία θεατρικά σχήματα από τη Θεσσαλονίκη και έξι από την Αθήνα παρουσιάζουν τη δουλειά τους ενώπιον καλλιτεχνικών διευθυντών μεγάλων οργανισμών και φεστιβάλ της Ευρώπης, με στόχο να «εξάγουν» τις παραγωγές τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, «και στις 9 παραγωγές τα σώματα, με την τοποθέτησή τους στον πυρήνα των δρώμενων, αποκτούν «ορατότητα», την ίδια στιγμή που η σκηνή, την οποία κατοικούν, μεταμορφώνεται σε τόπο αποκάλυψης, ένα είδος ετεροτοπίας απέναντι στους κοινωνικούς τόπους».

Μουσική, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, διαλέξεις, αποτελούν το πλέγμα των εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα σε πολλούς χώρους της πόλης στη διάρκεια του επόμενου μήνα και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου.

εκδηλώσειςΔημήτριαΓιάννης Μπουτάρης