Πολιτισμός|08.10.2019 13:47

Μενδώνη για Τσακοπιάκο: Τον ήθελαν οι συνδικαλιστές, δεν θα τον πω εγώ ένοχο

Newsroom

Το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ για την εκπροσώπησή της διά του Γιάννη Τσακοπιάκου στην Ομάδα Εργασίας «για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας, καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ», καθώς και το «τεκμήριο αθωότητας», επικαλέστηκε χθες το βράδυ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία της απηύθυνε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Συγκεκριμένα, ο Κλέων Γρηγοριάδης, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι «ο κ. Τσακοπιάκος έχει διατελέσει επί δεκαέξι συναπτά έτη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εξαιρετικά αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας», καθώς και ότι «η εισαγγελική έρευνα που τον αφορά για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι ακόμα αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη», ρώτησε την υπουργό: «Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να τον τοποθετήσετε στη συγκεκριμένη θέση και, μάλιστα, πριν βγει η απόφαση για την αθωότητα ή την ενοχή του».

Ρώτησε επίσης την υπουργό αν δεν έχουν κάποια σημασία για την ίδια οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται τα παραπάνω στελέχη. Να θυμίσουμε ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, έχει ασκήσει πρόσφατα ποινική δίωξη σε βάρος 17 ατόμων που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ τη χρονική περίοδο 2012-2014, για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Απαντώντας, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι ήταν η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που της ζήτησε τη «σύσταση ομάδας εργασίας για να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και την κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των εργαζομένων», και ότι επιπλέον στην ομάδα που συστάθηκε της ζητήθηκε να μετέχει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας,  Γιάννης Τσακοπιάκος. «Επομένως», τόνισε η υπουργός, «αυτό το οποίο έκανα είναι να συμπεριλάβω στην απόφαση τον εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού κινήματος», επισημαίνοντας πώς «ούτε βάσει δημοσιευμάτων διοικούμε ούτε το κριτήριο και το τεκμήριο της αθωότητας παραγνωρίζουμε».

«Να μην κρύβεστε πίσω από τους συνδικαλιστές»

Ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 επανήλθε όμως, ζητώντας από την υπουργό, «να μην κρύβεστε κατά κάποιον τρόπο πίσω από τους συνδικαλιστές», τονίζοντας  ότι την τελική πολιτική ευθύνη φέρει η ίδια που υπέγραψε «ώστε ένας άνθρωπος που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση να αναλάβει πάλι μια θέση ευθύνης» και επισημαίνοντας ακόμα ότι «ο κ. Τσακοπιάκος, μεταξύ άλλων, είναι εργατοτεχνίτης, ενώ το υπουργείο σας διαθέτει μηχανικούς, οι οποίοι θα ήταν ασφαλώς αποτελεσματικότεροι και ασφαλώς σε σχέση με το αντικείμενο πολύ αρμοδιότεροι».

«Δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από κανέναν» απάντησε η υπουργός Πολιτισμού, επιμένοντας ότι «στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει ευθύνη για έναν πολύ απλό λόγο: Ζητήθηκε ο ορισμός εκπροσώπου του συνδικαλιστικού κινήματος και τοποθετήθηκε αυτός τον οποίον όρισε το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, ο οποίος μπορεί μεν να κατηγορείται, όπως και πολλοί άλλοι, για μια σειρά θεμάτων. Θα ήμουν η τελευταία η οποία θα ζητούσε να μην αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος. Όμως, το τεκμήριο της αθωότητας για τον συγκεκριμένο, όπως και για όλους τους άλλους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό, που θα δούμε ποιοι έχουν ευθύνες, εξακολουθεί να υπάρχει. Το τεκμήριο της αθωότητας προστατεύεται ρητά και συνταγματικά και από το δικό μας δίκαιο και από το ενωσιακό και από το διεθνές».

Και η υπουργός συνέχισε, λέγοντας: «Επομένως, το γεγονός είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρότεινε κάποιον που δεν είναι ένοχος, αλλά δεν θα τον πούμε εμείς ένοχο, δεν θα τον πω εγώ ένοχο».

Όσο για το ότι το ΥΠΠΟΑ διαθετει καταλληλότερους για την Ομάδα Εργασίας η κυρία Μενδώνη επεσήμανε ότι στην Τριμελή Επιτροπή τοποθετήθηκε α) ο αρμόδιος διευθυντής μηχανικός των τεχνικών υπηρεσιών, β) αρχειολόγος πολύπειρη, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων, δηλαδή περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου επιπέδου διεύθυνσης και γ) εργατοτεχνίτης, εκπρόσωπος των συνδικαλιστών-τονίζοντας ότι «επίσης οι εργατοτεχνίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά τα τρωτά των πολιτιστικών κτηρίων».

Ακόμα δύο ερωτήματα

Παρ' όλα αυτά, η χθεσινή απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ίδια είχε επιλέξει να θέσει  υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ», ανταποκρινόμενη και πάλι σε αίτημα της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, μας κάνει να αναρωτόμαστε γιατί η κυρία Μενδώνη προτάσσει της υπουργικής της ιδιότητας και της πολιτικής ευθύνης που αυτή φέρει τα αιτήματα ενός συνδικαλιστικού οργάνου. Και αυτό, μάλιστα, όταν πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε τη συνδικαλιστική παντοδυναμία, λέγοντας με αφορμή την απεργία: «Για μία ακόμη φορά απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια(…)».

Επικαλείται επίσης η υπουργός το «τεκμήριο της αθωότητας» και έχει δίκιο. Όμως θα μπορούσε να απαντήσει στην Π.Ο.Ε.-ΥΠΠΟ ότι πέρα από το γεγονός ότι ο κ.Τσακοπιάκος εμπλεκόταν τότε που συστάθηκε η Ομάδα Εργασίας στη διαδικασία της εισαγγελικής έρευνας (που κατέληξε στην τωρινή άσκηση της ποινικής δίωξης), εκκρεμεί σε βάρος του και Πειθαρχικό εντός του υπουργείου καθώς  το πόρισμα του κλιμακίου της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης μετά τον έλεγχο που διενήργησε ζητούσε την παραπομπή του για  απείθεια, άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας και  αδικαιολόγητης αποχής από την οργανική του θέση στη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟ για περισσότερο από 8 μήνες.

Είναι ισχυρότερη η επιθυμία ή η πρόταση ενός συνδικαλιστικού οργάνου απ' όλα αυτά;

ΜέΡΑ25Κλέων ΓρηγοριάδηςΛίνα ΜενδώνηΤαμειο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟΑ