Πολιτισμός|24.10.2019 19:06

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μαγεύει το Παρίσι

Αναστασία Κουκά

Ένα ταξίδι στην υψηλή τέχνη αλλά και στην πολυδιάσταση προσωπικότητα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτελεί η μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στον σπουδαίο ζωγράφο που άνοιξε σήμερα της πύλες της στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι και διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατό του.

Μέσα από έναν μεγάλο αριθμό έργων, που ξεπερρνούν τα 160 και καλύπτουν το σύνολο του δημιουργικού φάσματος του καλλιτέχνη, γίνεται μια προσπάθεια αποκκρυπτογράφησης όχι μόνον των τεχνικών που χρησιμοποιούσε αλλά και της ίδιας του της σκέψης η οποία αποτυπωνόταν με διάφορους τρόπους στα εντυπωσιακά δημιουργήματά του.

Ζωγραφικά έργα, σκίτσα, γλυπτά, σχέδια αλλά και διάφορα ακόμη αντικείμενα τέχνης που φέρουν την υπογραφή του διάσημου ζωγράφου της Αναγέννησης συγκεντρώθηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα, κατά την διάρκεια μιας μαραθώνιας αποστολής η οποία διήρκησε μια ολόκληρη δεκαετία, και παρουσιάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να φωτίζονται οι ιδιαίτερες πτυχές τους και να αναδεικνύεται η μοναδικότητά τους.

Η περίφημη «Τζοκόντα» του ωστόσο, ένα από τα διασημότερα έργα όλων των εποχών, επιλέχθηκε από τους διοργανωτές να μην συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση και να παραμείνει στο ξεχωριστό εκείνο σημείο του Λούβρου όπου βρίσκεται εδώ και χρόνια.

Το αινιγματικό χαμόγελο της «Τζοκόντας», ωστόσο, ζωντανεύει μέσα από μια μίνι ταινία εικονής πραγματικότητας την παρουσιάζει νέα και ολόφωτη χωρίς τα σημάδια που άφησε πάνω της ο χρόνος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο σύγχρονος τρόπος μέσα από τον οποίο παρουσιάζεται η υψηλή τέχνη του Ιταλού ζωγράφου που παραμένει στο παγκόσμιο εικαστικό προσκήνιο για πολλούς αιώνες. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από υπέρυθρες ρεφλεκτογραφίες παρουσιάζονται τα διαφορετικά στάδια της δημιουργίας των έργων τα περισσότερα από τα οποία ο ανήσυχος δημιουργός του τα δούλευε ξανά και ξανά, για χρόνια ολόκληρα, με κάποια από αυτά να μένουν ημιτελή. 

«Δεν δημοσίευσε τίποτα, ζωγράφισε ελάχιστα έργα, οι πίνακές του έμειναν ανολοκλήρωτοι παρόλα αυτά ο κόσμος είναι καταγοητευμένος υπογραμμίζει με νόημα ο Βενσέν Ντελιεβέν, ένας εκ των δύο επιμελητών της μεγάλης έκθεση.

Απόδειξη στα λεγόμενά του, εξάλλου,αποτελεί το γεγονός πως το ενδιαφέρον του κοινό για έκθεση είναι τεράστιο μιας και περίπου 180.000 άνθρωποι έσπευσαν να εξασφαλίσουν τα εισιτήριά τους πριν καν ξεκινήσει!

Μουσείο ΛούβρουΛεονάρντο ντα Βίντσι