Πολιτισμός|01.11.2019 18:27

Υπάρχει Θεός... από τη Βόρεια Μακεδονία στα Βραβεία LUX

Newsroom

Στο τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε ποια από τις τρεις υποψήφιες ταινίες θα αποσπάσει το Βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ταινίες παρουσιάστηκαν σήμερα (01/11) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, παρουσία και της σκηνοθέτιδας από την Βόρεια Μακεδονία, Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα.

Η Μιτέφσκα υπογράφει την ταινία «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια», που απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και είναι υποψήφια μαζί με τις «Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ» του Μαντς Μπρίγκερ (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο) και «Ο έκπτωτος» του Ροδρίγο Σορογκογιέν (Ισπανία, Γαλλία). 

«Η ταινία μου δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσει διανομή σε 24 γλώσσες. Η χώρα μου είναι πολύ μικρή με 2.000.000 κατοίκους και είναι μεγάλη ευκαιρία να προβληθεί η ταινία στην υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε η σκηνοθέτιδα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση χωρών-μελών της Ε.Ε. να δεχτούν την πατρίδα της στους κόλπους της, σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή της άφησε μια πικρή γεύση. 

«Βλέπω το μέλλον της χώρας μου ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας. Έχουμε προβλήματα ως κοινωνία, όπως η διαφθορά, αλλά το να είμαστε μέρος της Ευρώπης θα μας ωθούσε στη σωστή κατεύθυνση για περισσότερη δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση της ταινίας «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια»  βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην πατρίδα της, στη Βόρεια Μακεδονία, όπου σε έναν εορτασμό των Θεοφανείων μια γυναίκα σπάει την παράδοση, βουτά στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Αρνείται να παραδώσει τον σταυρό και εμφανίζεται έτοιμη να αντισταθεί στα στερεότυπα ενός συντηρητικού κόσμου. 

Είναι η 7η χρονιά που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις τρεις φιναλίστα του Βραβείου LUX κι όπως δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ, Γιώργος Κρασσακόπουλος, «αναζητούμε φιλμ που προωθούν τις ευρωπαϊκές ιδέες και την τέχνη του κινηματογράφου, τα οποία θα βρουν μεγαλύτερο κοινό μέσα από τα βραβεία LUX». Η απονομή του βραβείου LUX θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu, ή στη σελίδα των Βραβείων στο Facebook και η ανακοίνωση του βραβείου κοινού θα γίνει τον Ιούλιο του 2020.

60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκηςβραβεία