Πολιτισμός|04.11.2019 15:38

Αλέξης Ακριθάκης και ένας... αρκούδος στο Τελλόγλειο

Newsroom

Ο Κώστας Ταχτσής έδωσε τον τίτλο «τσίκι-τσίκι» σε μια σειρά έργων του Αλέξη Ακριθάκη, που φιλοτεχνήθηκαν τις δεκαετίες 1960-1970 και τον ίδιο τίτλο κρατάει η διεύθυνση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ., που φιλοξενεί τα έργα αυτά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην επέτειο 80 χρόνων από την γέννηση του Αλέξη Ακριθάκη και των 25 χρόνων από τον θάνατό του. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη από την ομότιτλη σειρά. Αυτά πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη και επικεντρώνονται σε εικαστικές δημιουργίες που ανάγονται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι φιλοτεχνημένες με μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του Ακριθάκη, που ωστόσο διαφοροποιείται από τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία του.

Ο τίτλος «τσίκι-τσίκι» αποδόθηκε στη συγκεκριμένη σειρά από τον Κώστα Ταχτσή και διακρίνεται από τη σχολαστική επανάληψη μοτίβων από μαύρο μελάνι στο χαρτί. Την έκθεση, ως τον Φεβρουάριο του 2020, θα πλαισιώσουν μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα για σχολεία και μεμονωμένους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Την ίδια ημέρα, 4 Δεκεμβρίου, έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ο αρκούδος από το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου «Ένας Αρκούδος μια φορά», μία έκθεση η οποία ζωντανεύει σχεδόν τριάντα παιχνίδια από το υπέροχο βιβλίο σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη. Την έκθεση συμπληρώνουν προγράμματα για μαθητές σχολείων και μεμονωμένους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με τον αρκούδο να χαρίζει τη τρυφερή του αγκαλιά σε όλους όσους έρθουν να τον γνωρίσουν από κοντά και να ταξιδέψουν μαζί του μέχρι να βρει το σπίτι του. 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.έκθεσηΑλέξης Ακριθάκης