Πολιτισμός|26.11.2018 21:10

Ο μαγικός κόσμος της τυπογραφίας

Γιάννης Λυβιάκης

Ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της τέχνης που άλλαξε τον κόσμο, της τυπογραφίας συντελείται στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Σούδας Χανίων. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα μουσείο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην τυπογραφία, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005 και έκτοτε εμπλουτίζεται διαρκώς, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα!

Η ξενάγηση στις αίθουσες του μουσείου αποτελεί μοναδική εμπειρία-ταξίδι στον χρόνο. Τη σημερινή ψηφιακή εποχή, το μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει ότι όλα ξεκίνησαν μέσα από την τέχνη της τυπογραφίας που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας.

Το Μουσείο αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες που καλύπτουν έκταση περίπου 1.200 τ.μ., και αποτελεί προσωπικό μεράκι και στοίχημα του δημιουργού του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», και της συζύγου του Ελένης.

Το 2005 εγκαινιάστηκε επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα. Το 2015 συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας και εγκαινίασε ακόμα μία αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κ.λπ., που συνδέουν την τυπογραφία με την τοπική Ιστορία της Κρήτης.

Το μουσείο μέσα από την ξενάγηση «αφηγείται» διαδραστικά (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε η τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν τη μαγεία του τυπωμένου χαρτιού.

Εκθέσεις

Σε ειδική αίθουσα ο επισκέπτης μπορεί να δει δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις του τυπογράφου από την Πάτρα Αντώνη Παπαντωνόπουλου, για την Ιστορία της γραφής και την πορεία της τυπογραφίας, ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται η αίθουσα «Κώστας Τζωρτζάκης», με σπάνιο υλικό για την Ιστορία των Χανίων, που δώρισε στο μουσείο ο ίδιος ο κ. Τζωρτζάκης.

Παράλληλα, το μουσείο αποτελεί εστία πολιτισμού και γραμμάτων. Στους χώρους του φιλοξενούνται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά., ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό αφίσας για την τυπογραφία.

Από το 2012 το μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums). Το 2016 το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν υποψήφιο για το σπουδαίο βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016 (European Museum of the Year Award - EMYA 2016), που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum - EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2017 βραβεύτηκε από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας για την πολιτιστική προσφορά του.

Για το πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του μουσείου, ο ιδρυτής του Γιάννης Γαρεδάκης σημειώνει σε κείμενό του στην ιστοσελίδα του Μουσείου Τυπογραφίας: «Τυπογράφοι και λινοτύπες μαζί σε ανήλιαγα υπόγεια και αποθήκες έδιναν τον αγώνα για κάθε μορφή έκδοσης. Με αγάπη και σεβασμό απέναντι στα άψυχα αντικείμενα της δουλειάς τους… Αυτά τα τυπογραφικά αντικείμενα, τα τυπογραφικά μηχανήματα, οι τυπογράφοι, οι χειριστές τους, δεν έπρεπε να ξεχαστούν. Η ιδέα της δημιουργίας ενός Μουσείου Τυπογραφίας άρχισε να στριφογυρίζει από τότε, πριν από τρεις δεκαετίες, περίπου, στο μυαλό μου». 

Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη