Πολιτισμός|14.11.2019 18:39

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Με νέο ΔΣ και κρατική ώθηση τρέχει να κερδίσει το στοίχημα

Αναστασία Κουκά

Με τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης κάποιων τουλάχιστον από τις προγραμματισμένες υποδομές, συνδράμει την Ελευσίνα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Αυτή η σημαντική παρέμβαση, σε συνδυασμό με την ριζική αλλαγή διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, νέα Πρόεδρος της οποίας ορίστηκε η κ. Δέσποινα Γερουλάνου -αναμένεται να οριστεί σύντομα νέος διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής- αποτελεί το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η προσπάθεια για να κερδηθεί το στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - έστω και στο παρά πέντε.

Η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. Δέσποινα Γερουλάνου

Εξάλλου,τα αποτελέσματα της τελευταία αξιολόγησης της αρμόδια ευρωπαικής επιτροπής κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αφού κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στις δομές όσο και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τα οποία, αν δεν επιλυθούν άμεσα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν  οι στόχοι και η Ελευσίνα να γίνει η πρώτη πόλη στην ιστορία του θεσμού που δεν θα πάρει το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

«Δεν μπορούμε να αφήουμε την Ελευεσίνα αβοήθητη» τόνισε η κ. Μενδώνη

«Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε την Ελευσίνα αβοήθητη. Η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών και του δήμου. Στη δύσκολη κατάσταση, ωστόσο, που βρίσκονται τα πράγματα, το υπουργείο Πολιτισμού και συνολικά η κυβέρνηση δεν μπορούν να μην προσφέρουν την στήριξή τους» τόνισε με νόημα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο αμφιθέατρο ΥΠΠΟΑ, παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής της Ελευσίνας και της νέας προέδρου του Δ.Σ. της ανώνυμη εταιρείας που έχει αναλάβει να στήσει το απαιτητικό εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Δέσποινας Γερουλάνου.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο νέο Δ.Σ συμμετέχουν οι Γιάννης Εριφυλλίδης (Αντιπρόεδρος), Δημήτρης Παπαγιάνναρος (Γραμματέας) και ως μέλη οι Νίκος Βιλιώτης, Δέσποινα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργόπουλος, Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Ιωάννα Δρέττα, Δήμητρα Πιπιλή και Φοίβος Σακαλής. Αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που μεταξύ άλλων θα επιλέξουν και τον νέο Διευθύντοντα Σύμβουλο.

«Όσον αφορά στις υποδομές βρισκόμαστε πολύ πίσω» παραδέχτηκε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, εκφράζοντας την ελπίδα πως μέσω της διυπουργικής επιτροπής θα κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και η προσπάθεια της Ελευσίνας θα στεφθεί με επιτυχία. 

Ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας όπου θα φιλοξενούνται στο μέλλον εκδηλώσεις

Η κυρία Μενδώνη ανακοίνωσε επίσης πως το ΥΠΠΟΑ έχει αναλάβει και προχωρά τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ελευσίνας αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, όπου προγραμματίζεται να φιλοξενούνται στο μέλλον και εκδηλώσεις.

Μία από αυτές θα είναι η αναβίωση του εθίμου της Παναγιάς Μεσοσπορίτισσας το οποίο θα προταθεί για να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες προς ένταξη στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει, μετά από οκτώ χρόνια, και πάλι από την πόλη της Ελευσίνας.

Άλλα θέματα στα οποία έγινε αναφορά από την υπουργό Πολιτισμού ήταν το Τατόι, για την ανάπλαση του οποίου έχουν ήδη κατατεθεί, όπως είπε, 8 υποψηφιότητες από διαφορετικές εταιρείες, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη σκοπιμότητητας του Κτήματος Τατοΐου συνολικά, αλλά και η Σαλαμίνα, όπου έχει προγραμματιστεί σειρά έργων, μεταξύ των οποίωνκαι η ανάπλαση εγκαταλελειμμένου λατομείου στην Κυνόσουρα, όπου προβλέπεται δημιουργία υπαίθριου θεάτρου, αλλά και η μετατροπή των ναυτικών οχυρών σε χώρους φιλοξενίας εκθέσεων.

Η κ. Μενδώνη μάς ενημέρωσε επίσης πως η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του πολυσυζητημένου πολιτιστικού πόλου - δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε ενοποίηση - Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ΑΚΡΟΠΟΛ έχει ήδη ανατεθεί σε Αγγλους μελετητές, οι οποίοι υπολογίζεται πως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους.

Ελευσίνα