Πολιτισμός|26.11.2019 20:17

ΠΥΡΚΑΛ: Άναψε φωτιές και στη Βουλή

Αναστασία Κουκά

Σε καυτό...μέτωπο για την την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξελίσσεται το θέμα της ιστορικής ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα. Λίγες ημέρες μετά την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μέσω του οποίου η υπουργός Πολιτισμού καλείται να επικυρώσει την καλοκαιρινή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων σχετικά με την ανακήρυξη του βιομηχανικού συγκροτήματος του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ σε ιστορικό τόπο η κ. Λίνα Μενδώνη δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για την ίδια υπόθεση και κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του «Μέρα 25» Κρίτων Αρσένης, υπέβαλε σχετική επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού ωστόσο η απάντηση που έλαβε τον οδήγησε στο κάνει λόγο για «αμαρτία χωρίς καν πειστικές προφάσεις».

Ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το μέλλον της ΠΥΡΚΑΛ

Η κ. Μενδώνη στην απάντησή της επανέλαβε τα όσα είχε ισχυριστεί και το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι δηλαδή αν ήθελε η προηγούμενη Κυβέρνηση να υπογραφεί η εν λόγω απόφαση δεν θα είχε καθυστερήσει τόσο την διαδικασίας.  Έριξε όμως ακόμη ένα χαρτί στο τραπέζι. Δήλωσε πως ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΥΡΚΑΛ, που είναι από το 2017 τα ΕΛΠΕ, κατέθεσε, μετά τις εκλογές, ένσταση κατά της κήρυξης του χώρου και πως ο πραγματικός λόγος ανάπεμψης της προηγούμενης απόφασης στο αρμόδιο Συμβούλιο είναι η θωράκισή της απέναντι σε οποιαδήποτε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας,

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτό το σενάριο, το οποίο είναι βεβαίως θετικό, ακούγεται για πρώτη φορά, επισήμως, από τα χείλη της υπουργού Πολιτισμού ενώ είχε αρκετές ευκαιρίες να το παρουσιάσει όπως για παράδειγμα στην συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου της πριν από περίπου 15 ημέρες. Κανένας λόγος, ωστόσο, δεν έγινε τότε για ένσταση, η οποία μάλιστα υποτίθεται πως έχει κατατεθεί από τον Αύγουστο, ούτε για θωράκιση της απόφασης κήρυξης της ΠΥΡΚΑΛ σε ιστορικό τόπο.

Όταν δε η κ. Μενδώνη κλήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ΠΥΡΚΑΛ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την απόφαση του Συμβουλίου το οποίο όμως έρχεται σε αντίθεση με κάτι που είχε πει λίγο νωρίτερα ότι, δηλαδή,  «το Συμβούλιο αποτελείται από μέλη σεβαστά για το επιστημονικό τους κύρος και δεν επηρεάζονται από κανέναν... !»                                                               

O βουλευτής Δυτικής Αττικής του «Μέρα 25», πάντως, όχι μόνον δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από την κ. Μενδώνη αλλά την κατηγόρησε πως «παίζει κρυφτούλι που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδωτικών συμφερόντων».

«Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού επικαλέστηκε έλλειψη απόφασης από την προκάτοχό της για να αναπέμψει την κήρυξη του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ προς εξέταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Όταν κατέθεσα την απόφαση στα πρακτικά της Βουλής, η δικαιολογία άλλαξε. Έκανε ένσταση ο ιδιοκτήτης, είπε χθες στην ολομέλεια.  Όμως η ένσταση αυτή εξετάστηκε και απορρίφθηκε κατά την εξέταση της υπόθεσης από το ΚΣΝΜ, ενώ αφού δεν δημοσιεύθηκε η απόφαση της προηγούμενης υπουργού στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δεν υπάρχει διαδικασία ένστασης» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινή του ανακοίνωση ο Κρίτων Αρσένης και για να καταλήξει στην παρακάτω εκτίμηση:

«Η υπουργός παίζει κρυφτούλι, προτάσσοντας διαδικαστικές αιτιάσεις που δεν στέκουν για να αποκρύψει αυτό που καταγγέλλει ακόμη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας: ότι η αναπομπή της κήρυξης αποσκοπεί στην ακύρωσή της προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των νέων ιδιοκτητών των ΕΛΠΕ για επέκταση των διυλιστηρίων προς το κέντρο της Ελευσίνας, χωρίς ζώνη προστασίας».

Η κ. Λίνα Μενδώνη απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ

Η απόφαση του Δ.Σ. Ελευσίνας

Πράγματι, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας, κατά την συνεδρίαση της 20ής Νοεμβρίου, συζήτησε εκτάκτως το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ, μετά από σχετικά αιτήματα που έλαβε από ομάδες κατοίκων, και αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την έκδοση ψηφίσματος με το οποία ζητά από την υπουργό Πολιτισμού να εκδώσει άμεσα την υπουργική απόφαση που θα χαρακτηρίζει ιστορικό τόπο την ΠΥΡΚΑΛ και διατηρητέα μνημεία 12 από τα κτίρια του συγκροτήματος.

Στην ουσία ζητούν από την κ. Μενδώνη να επικυρώσει την σχετική γνωμοδότηση που έκανε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τον Ιούλιο του 2019, υπεγράφη λίγες μέρες αργότερα από την τέως υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά ωστόσο δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λόγω εθνικών εκλογών.

Η απόφαση της νυν υπουργού Πολιτισμού να ζητήσει νέα γνωμοδότηση για το ίδιο θέμα από το αρμόδιο Συμβούλιο ξεσήκωσε, δικαίως, θύελλα αντιδράσεων από τοπικούς, πολιτικούς αλλά και επιστημονικούς φορείς.

Τις απαραίτητες…πολιτικές ισορροπίες πάντως παλεύει να κρατήσει, μάλλον ανεπιτυχώς, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Αργύρης Οικονόμου, ο οποίος ναι μεν παραδέχεται πως η απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των πολιτών αναγνωρίζει ωστόσο το τυπικό δικαίωμα της κ. Μενδώνη να αναπέμψει το θέμα προς νέα γνωμοδότηση.

Κρίτων ΑρσένηςΛίνα ΜενδώνηΠΥΡΚΑΛ