Πολιτισμός|29.11.2019 16:49

Marilyn Yalom: Πέθανε η σύζυγος του διάσημου ψυχαναλυτή και συγγραφέα

Newsroom

Η Μέριλιν Γιάλομ, μία από τις σημαντικότερες ακαδημαϊκούς των φεμινιστικών σπουδών, συγγραφέας, ιστορικός των πολιτισμών και σύζυγος του διάσημου ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή Ίρβιν Γιάλομ, πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Ο γιος της, Ρέιντ Γιάλομ, διευκρίνισε ότι η αιτία θανάτου της αναγνωρισμένης από τους πανεπιστημιακούς κύκλους ερευνήτριας σε θέματα φύλου ήταν το πολλαπλό μυέλωμα. Ήταν καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας στα μέσα της δεκαετίας του 1970, περίοδο εξάπλωσης του φεμινιστικού κινήματος, όταν ανέλαβε τις σπουδές για τις Γυναίκες και το Φύλο στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο δημοσίευσε εκτενές αφιερωματικό κείμενο, στο οποίο αναφέρονται και τα τέσσερα παιδιά της (Victor, Reid, Eve and Ben Yalom), τα οκτώ εγγόνια της και η πολυαγαπημένη της αδερφή. 

T

Φυσιογνωμία των αμερικανικών γραμμάτων, είχε ήδη υπογράψει σειρά ακαδημαϊκών έργων, όταν ξεκίνησε να γράφει τα σπουδαιότερα βιβλία της πλησιάζοντας τα 60. Σ’ ένα από τα γνωστότερα έργα της, το «Η μητρότητα, η θνητότητα και η λογοτεχνία της τρέλας» κάνει λόγο για έναν σύνδεσμο μεταξύ της τρέλας και της μητρότητας ορισμένων γυναικών συγγραφέων, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Σίλβια Πλαθ.

Ο 88χρονος Ίρβιν Γιάλομ είχε δώσει το 2017 συνέντευξη στο περιοδικό «The Atlantic», μέσα από νοσοκομείο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, και μίλησε για το πόσο δύσκολο είναι τελικά να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τη θνητή του φύση. Προετοίμαζε ο ίδιος το «τέλος» του, αλλά τον πρόλαβε η σύζυγός του.

Τα γνωστότερα βιβλία της Μέριλιν Γιάλομ στα ελληνικά είναι: «H εποχή των καταιγίδων: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται», 1989, «Αδελφές εξ αίματος: Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών», 1995, «Η μητρότητα, η θνητότητα και η λογοτεχνία της τρέλας», 1995, «Ιστορία της συζύγου», 2001, «H γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», «Πως οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα». 

Στο ντοκιμαντέρ για τον Ίρβιν Γιάλομ,  «Ο κήπος του Γιάλομ: Η φιλοσοφία μιας ζωής», ο συγγραφέας του best seller «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», μιλά για ζωή του και αναφέρεται στη Μέριλιν, τη σύζυγό του, «ζωγραφίζοντας» με τα πιο ζωντανά χρώματα τη σχέση τους. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα αισιόδοξο συγκινητικό ταξίδι, μια υπαρξιακή διαδρομή στα επίπεδα του ανθρώπινου νου. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Μέριλιν ΓιάλομΊρβιν Γιάλομ