Πολιτισμός|25.10.2018 08:40

Δημοσιογράφος η μουσικός του δρόμου που συνελήφθη

Βασίλης Ιγνατιάδης

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι μουσικοί του δρόμου είναι πολιτισμός». Στη φράση αυτή του Μάνου Τσάο, που έκανε την έκπληξη µε την παρουσία του, συµπυκνώνεται το µήνυµα της χθεσινής µουσικής διαµαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους, κατά της δίωξης των µουσικών του δρόµου µε την κατηγορία της επαιτείας.

Ο παγκοσµίου φήµης µουσικός έδωσε µεγαλύτερη δύναµη στο µήνυµα που εκπέµφθηκε, ενώ η ανακοίνωση της κατάθεσης τροπολογίας από τον πρώην υπουργό ∆ικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για την κατάργηση της µεταξικής διάταξης περί επαιτείας µετέτρεψε την «άηχη» διαµαρτυρία των µουσικών σε µια «ηχηρή» συναυλία δρόµου, µπροστά σε δεκάδες πολίτες. «Είµαι ο Μάνου Τσάο και είµαι σήµερα εδώ για να στηρίξω τους καλλιτέχνες του δρόµου της Θεσσαλονίκης. Εχουµε τα ίδια προβλήµατα και εµείς λόγω των νόµων της δικτατορίας στη Βαρκελώνη. Πολεµούµε και εµείς σκληρά εκεί για τα δικαιώµατα των καλλιτεχνών του δρόµου, όπως εσείς εδώ στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε και συνέχισε: «Πρέπει να αλλάξουµε τους νόµους, να αφήσουµε τους καλλιτέχνες να παίζουν στους δρόµους χωρίς φόβο και να κάνουµε όλους να καταλάβουν ότι η µουσική του δρόµου είναι πολιτισµός».

«Θα γίνω άθελά µου η πιο διάσηµη... επαίτης της χώρας» σχολίασε σκωπτικά, µιλώντας στο «Εθνος», η µουσικός του δρόµου Μαίρη Στεφάνου, η οποία προσήχθη για επαιτεία το βράδυ της περασµένης Κυριακής στο Αστυνοµικό Τµήµα Λευκού Πύργου και έγινε η αφορµή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας. ∆ηµοσιογράφος στο επάγγελµα, άνεργη τα τελευταία χρόνια, επέλεξε να αξιοποιήσει τις µουσικές της γνώσεις και να εκφραστεί καλλιτεχνικά παίζοντας ηλεκτροακουστική κιθάρα στον δρόµο. Τα λιγοστά έσοδα που εξασφαλίζει από τα κέρµατα που αφήνουν οι περαστικοί τη βοηθούν να βγάζει τα προς το ζην, αλλά αυτό δεν είναι αυτοσκοπός, όπως λέει. «Η µουσική -όπως και η τέχνη γενικότερα- είναι παιδεία.

Καλλιεργεί το πνεύµα και την ψυχή, βοηθάει τον άνθρωπο να βρει την ανθρωπιά του» σηµείωσε, ενώ χαρακτήρισε σηµαντικό πρώτο βήµα προς τη σωστή κατεύθυνση την τροπολογία Παρασκευόπουλου για την κατάργηση της διάταξης περί επαιτείας: «Είναι καλό ότι ξεκαθαρίζει το ζήτηµα της επαιτείας. Παραµένει, ωστόσο, ο κίνδυνος να µας προσαγάγουν ή και να µας συλλάβουν για άλλα αδικήµατα, όπως κατάληψη δηµοσίου χώρου, χρήση ενισχυτή κ.ά.». Οπως λέει η Μ. Στεφάνου, έχει ενοχληθεί πολλές φορές από την Αστυνοµία, που της ζητά να αποµακρυνθεί γιατί αυτό που κάνει είναι παράνοµο, αλλά ήταν η πρώτη φορά που προσήχθη στο τµήµα.

«Οχι» σε διώξεις

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο γνωστός τραγουδοποιός ∆ηµήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος µπήκε µπροστά στον συντονισµό της διαµαρτυρίας των µουσικών, ανακοίνωσε την είδηση της κατάθεσης τροπολογίας για την κατάργηση της επίµαχης διάταξης (άρθρο 407 ΠΚ) από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό ∆ικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, διαβάζοντας και ένα απόσπασµα της αιτιολογικής έκθεσης. «Είµαστε κοντά στο να απαλειφθεί η µεταξική διάταξη που µας τυραννά. Θα πρέπει να γίνει µια συζήτηση για το ποια είναι η αιτία που προκαλεί την επαιτεία και όχι να γίνονται διώξεις και κυνηγητά. Θα συνεχίσουµε µέχρι να γκρεµιστεί αυτός ο νόµος, δεν θα επιτρέψουµε άλλη σύλληψη» δήλωσε ο ∆. Ζερβουδάκης, ο οποίος κάλεσε όλους τους µουσικούς να βρίσκονται στους δρόµους της Θεσσαλονίκης τις γιορτινές µέρες που έρχονται