Πολιτισμός|12.12.2019 19:20

Η Αμφίπολη προτεραιότητα Μητσοτάκη και Μενδώνη

Αναστασία Κουκά

Οι πολιτιστικές διαδρομές της Αμφίπολης, οι παρεμβάσεις στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, η διαμόρφωση εισόδου και υποδοχής επισκεπτών στο Ανάκτορο της Πέλλας και η κατασκευή Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Βέροια είναι ανάμεσα στα 17 νέα έργα, στα οποία θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησαν.

Η κυρία Μενδώνη έσπευσε να υπογραμμίσει, πάντως, πως πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το έργο στην Αμφίπολη: «Η περιοχή έχει τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και μέσα από το θεσμό των πολιτιστικών διαδρομών, που θα είναι θεματικές και χρονολογικές, μπορούμε να επιτύχουμε την προβολή της και την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων της που αποτελούν τους κρίκους των συγκεκριμένων διαδρομών. Αυτή είναι και η προτεραιότητα, που έχει βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε αυτές τις πολιτιστικές διαδρομές, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την τετραετία» εξήγησε η ίδια.

Όσον αφορά στις εργασίες που αφορούν ειδικότερα στο μνημείο του Τύμβου Καστά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε: «Το έργο στην Αμφίπολη έμεινε παρά πολύ πίσω. Τους τελευταίους πέντε μήνες εκτελέστηκαν έργα που έπρεπε να είχαν εκτελεσθεί από το 2015. Στην πραγματικότητα έχουμε τέσσερα χαμένα χρόνια. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι ρυθμοί επιταχύνονται. Πρώτον για την προστασία του μνημείου και δεύτερον για να απορροφηθούν οι πόροι που με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχουν δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα θα δρομολογήσουμε εργασίες ερευνητικές και αρχαιολογικές και έξω από το ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά. Από τη στιγμή που οι εργασίες μπαίνουν ήδη στη σωστή τροχιά θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκε όλη η εργασία που έπρεπε να γίνει για την ελάφρυνση της διάταξης της μεταλλοκατασκευής στο τέταρτο θάλαμο, ώστε να μπορούν να δουλεύουν καλύτερα όσοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συντήρηση του μνημείου. Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα που παρακολουθούν κάθε στιγμή το μνημείο ώστε να είναι διασφαλισμένη η απόλυτη ακεραιότητά του και από την παραμικρή σεισμική δόνηση. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας ‘οργασμός’ για τη μεταφορά –επιτέλους- των μελών του περιβόλου του Τύμβου Καστά, που ήταν στοιβαγμένα στο χώρο του Λέοντος. Οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το οποίο τους ζητήσαμε. Την επόμενη Τρίτη θα είναι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του περιβόλου».

Η Λίνα Μενδώνη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετά το τέλος της σημερινής τους σύσκεψης

Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων στην Αμφίπολη ενώ δεσμεύτηκε πως θα εξασφαλιστεί όλη η χρηματοδότηση που θα χρειαστεί από δω και πέρα: «Ήδη τα έργα προχωρούν, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη, την αναστύλωση και τη συντήρηση του μνημείου προκειμένου αυτό να καταστεί το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που αντιλαμβάνονται ότι το έργο αυτό έχει μείνει πολύ πίσω και πρέπει να τρέξουμε με διπλάσιες και τριπλάσιες ταχύτητες. Είναι προφανές ότι αν χρειαστούμε περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη θα τα βρούμε» είπε.

Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων η υπουργός Πολιτισμός αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε πως στην σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα κατατεθεί η μελέτη της Αττικό Μετρό για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα.

Ο δε Απόστολος Τζιτζικώστας τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό.

Σήμερα κατατίθεται στο ΚΑΣ η μελέτη της Αττικό Μετρό σχετικά με τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Απόστολος ΤζιτζικώσταςΛίνα ΜενδώνηΑμφίπολη