Πολιτισμός|23.12.2019 11:59

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη: Πίστες και θεατρικές σκηνές

Μαρία Ριτζαλέου

Φόρεσε τα καλά της, άναψε τα φώτα, στόλισε δέντρα και μπαλκόνια και υποδέχεται μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες για να τους καλωσορίσει και να τους δείξει όλα όσα ετοίμασε. Η Θεσσαλονίκη είναι και φέτος λαμπερή και πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται σε μικρούς και μεγάλους χώρους. Μοναδική εμπειρία για γονείς και παιδιά αποτελεί η επίσκεψη στον Αστερόσκοσμο. Μέσα στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo, σε έναν χώρο 23.000 τ.μ. έχει στηθεί το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο θεματικό πάρκο των Χριστουγέννων. 

Ο Αστερόκοσμος περιλαμβάνει ένα Fun Park με 16 παιχνίδια, δύο παγοδρόμια και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Ειδικά για την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά και ανήμερα (25/12) και την επόμενη μέρα (26/12), το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει παράσταση κουκλοθέατρου, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και θέατρο σκιών, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, ακροβατικά, αλλά και τον Αϊ Βασίλη.

Αστερόκοσμος

Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες τόσο στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όσο και στις υπόλοιπες. Η «Μεγάλη Πλατεία» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Μπακόλα, ένα εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, παρουσιάζεται στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, με τους Ελένη Θυμιοπούλου, Νίκο Καπέλιο, Γιάννη Καραμφίλη, Δημήτρη Μορφακίδη, Χρήστο Παπαδημητρίου, Δημήτρη Σακατζή, Μαρία Χατζηιωαννίδου, κ.ά., ενώ οι «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχωφ σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ακριβώς 40 χρόνια μετά το πρώτο τους ανέβασμα από το ΚΘΒΕ το αριστούργημα του Τσέχωφ, γραμμένο το 1900, αποτελεί ένα κείμενο-σπουδή στον ψυχισμό του δυτικού ανθρώπου που υπό το βάρος της πολυσύνθετης προσωπικότητάς του, φανερώνεται απροετοίμαστος στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Χριστοδούλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Λένα Νάτση, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, κ.ά.

Η Μεγάλη Πλατεία

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου του Μπράιαν Φρίελ, «Μόλλυ Σουήνυ» στο Φουαγιέ της Ε.Μ.Σ., σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Μέσα από τρεις δυνατούς μονόλογους το κοινό παρακολουθεί την πορεία της Μόλλυ, μιας γυναίκας που ήταν τυφλή από 10 μηνών και βρήκε το φως της μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Στο ρόλο της Μόλλυ η Ιωάννα Δεμερτζίδου, του συζύγου της ο Βασίλης Χατζηδημητράκης και του γιατρού χειρουργού ο Γιώργος Κολοβός.

Μόλλυ Σουήνυ

Στη διάρκεια των γιορτών θα δοθούν παραστάσεις βρεφικού θεάτρου σε σύλληψη ιδέας και σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα και μουσική Φοίβου Δεληβοριά, με το έργο «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω», όπως επίσης της Παιδικής Σκηνής με τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά -αμφότερες στο Βασιλικό Θέατρο-, αλλά και της Νεανικής Σκηνής με το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;» σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη

Μέχρι την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών η «Μαρία Πολυδούρη» της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, είναι μια παράσταση αφιέρωμα στην Ελληνίδα ποιήτρια, την κατεξοχήν εκπρόσωπο της γενιάς της. Η Φωτεινή Φιλοσόφου ερμηνεύει την Μαρία Πολυδούρη και ο Νίκος Γιάννακας τον Κώστα Καρυωτάκη.

Μαρία Πολυδούρη

Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα φέρνει στην σκηνή ο Κώστας Γάκης σε μια θεατρική διασκευή του βραβευμένου με τρία βραβεία κοινού βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα». Στο Θέατρο Αριστοτέλειον μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, ο Τάσος Νούσιας ενσαρκώνει τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, ενώ η Μπέτυ Λιβανού και η Μαρία Παπαφωτίου μοιράζονται δύο διαφορετικές εποχές της Πηνελόπης Δέλτα.

Χριστούγεννα χωρίς την γκρίνια του κυρίου Σκρουτζ δεν γίνεται και έτσι η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς παρουσιάζεται στο Ράδιο Σίτυ στις 25 και 26 του μήνα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη με έναν 15μελη θίασο, ενώ τις βραδινές ώρες στον ίδιο χώρο επιστρέφει η ψυχοθεραπευτική κωμωδία «TOC TOC Aγάπη ρε», συνεχίζοντας για 9η χρονιά την πορεία της. Η «παλιά φρουρά» του TOC TOC Κώστας Σπυρόπουλος και Δημήτρης Σταρόβας, υποδέχονται την Χρύσα Ρώπα την Μαίρη Σταυρακέλλη, τον Ιωάννη Αθανασόπουλο και την Στέλλα Κωστοπούλου.

FRIDA ΚΙ ΑΛΛΟ

Στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ εξακολουθεί να συγκινεί το κοινό η πολυμεσική παράσταση Frida ΚΙ ΑΛΛΟ, σε κείμενο Κατερίνας Δαμβόγλου, η οποία κάνει επίσης την σκηνοθεσία και ερμηνεύει την Μεξικανή ζωγράφο παρουσιάζοντας επί σκηνής τα βιώματα, αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης Frida Kahlo.

Τα Χριστούγεννα είναι επίσης χορός, μουσική και ξεφάντωμα.  Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σήμερα (23/12) τελευταία μέρα,  παρουσιάζει ένα από τα πιο γνωστά και ωραία έργα του χορευτικού ρεπερτορίου την «Ωραία Κοιμωμένη» με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι.

Η Ωραία Κοιμωμένη

Στις 30 Δεκεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου, MOYSA, υπό την διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου θα αποχαιρετίσουν την χρονιά συνοδεύοντας 7 λυρικές τραγουδίστριες από την βόρεια Ελλάδα σε αγαπημένες άριες από όπερες και τραγούδια από γνωστά μιούζικαλ. Σε αυτήν την λαμπερή βραδιά θα κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα στα ρούχα ή τα αξεσουάρ των καλλιτεχνών, αλλά και του κοινού. 

Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης

Με μια ξεχωριστή πρωτοχρονιάτικη συναυλία υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής το 2020. Το Γκαλά της Πρωτοχρονιάς, θα επαναληφθεί και την επόμενη μέρα και περιλαμβάνει τζαζ ακούσματα σε αγαπημένες συνθέσεις του Τζορτζ Γκέρσουιν, αλλά και γνωστά τραγούδια του ίδιου και του Κόουλ Πόρτερ που ταξιδεύουν το κοινό στον συναρπαστικό κόσμο του Χόλιγουντ και του Μπρόντγουεϊ. 

Στο 8Ball, το εναλλακτικό μπαρ στα Λαδάδικα επιστρέφει για 5η χρονιά η πιο αλλόκοτη χριστουγεννιάτικη κωμωδία. Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου διοργανώνεται μια βραδιά γεμάτη χειροποίητο stand up comedy, την οποία παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Χαριζάνης, με τίτλο The Bondage Xmas Comedy Show. Στολίζουν με αστεία οι: Στέλιος Ανατολίτης, Άγγελος Σπηλιόπουλος, Πάρης Ρούπος, Βαγγέλης Μουλαράς και Κώστας Κουτάνης.

«Φωτιά» παίρνουν και οι πίστες των νυχτερινών κέντρων της Θεσσαλονίκης, με γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο Αντώνης Ρέμος εμφανίζεται στην Πύλη Αξιού μαζί με τους Imam Baildi, το Vogue Club φιλοξενεί την Πάολα μετά από μεγάλη απουσία από τις πίστες της πόλης σε ένα μοναδικό σχήμα με τον Νίκο Κουρκούλη, ενώ οι λάτρεις του ρεμπέτικου τραγουδιού μπορούν να απολαύσουν την Μαριώ στο Ρεμπέτικο Σεργιάνι, πάνω από την πλατεία Ευόσμου στη δυτική πλευρά της πόλης.

Χριστούγεννα 2019εκδηλώσειςΘεσσαλονίκη