Πολιτισμός|08.01.2020 19:35

Η είσοδος στην Ακρόπολη μπορεί να βλάψει τον παιδικό ψυχισμό

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Μπροστά στις πόρτες των Μουσείων ή των μνημείων οι μαθητές είναι δύο ταχυτήτων, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους; Μοιάζει παράλογο και στην καλύτερη περίπτωση αντιπαιδαγωγικό, όμως ακριβώς αυτό συμβαίνει. Γιατί; Διότι βάσει αποφάσεων και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της παρούσας, «παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και επισκέπτονται για παράδειγμα τα Μουσεία της χώρας μας στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του σχολείου, διαχωρίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο σε παιδιά που εισέρχονται δωρεάν και σε παιδιά που καταβάλουν μειωμένο εισιτήριο, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους».  Δηλαδή εάν τα παιδιά είναι από χώρα-μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ελλάδας, μπαίνουν δωρεάν, ενώ αν προέρχονται από άλλη χώρα οφείλουν να καταβάλλουν το 50% του αντιτίμου.

Το θέμα μάλιστα το είχαμε αναδείξει στο ethnos.gr όταν δύο διαφορετικά σχολεία, το 2ο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού καθώς και ένα δημοτικό σχολείο της Κορίνθου, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στην Ακρόπολη είχαν προσκρούσει λόγω ακριβώς αυτής της απόφασης σε κακή συμπεριφορά ταμία..

Το νεότερο είναι ότι σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Ο τελευταίος αφού παρέθεσε τις λεπτομέρειες που αφορούν στην προυπάρχουσα κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού (ΦΕΚ 2666 / Β / 1-7-2019) με την οποία καθορίζονταν οι λεπτομέρειες για το αντίτιμο επίσκεψης σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας καθώς και τις περιπτώσεις απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου. Αφού παρέθεσε επίσης την τροποποίηση αυτής της απόφασης με νεότερη απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ (ΦΕΚ 3976 / Β / 31-10-2019, απόφαση ΥΠΟΠΟΑ / ΓΡΥΠ / 591722/12422/2019), στην οποία όμως δεν διαφοροποιήθηκαν τα σημεία που αφορούσαν στην είσοδο παιδιών και νέων έως 25 ετών στους σχετικούς χώρους. Ρώτησε τέλος τις αρμόδιες υπουργούς:

  1. «Για ποιο λόγο επελέγη το κριτήριο της υπηκοότητας για τον καθορισμό του αντιτίμου για την είσοδο παιδιών, μαθητών στη χώρα μας σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία της χώρας μας;
  2. Ποια η θέση των αρμόδιων Υπουργείων απέναντι στον εν τοις πράγμασι διαχωρισμό των μαθητών σε προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μη, για την είσοδό τους στους παραπάνω χώρους;
  3. Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει το αντίτιμο για την επίσκεψη οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων της χώρας, ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για την ενιαία αντιμετώπιση των παιδιών και των νέων που φοιτούν σε σχολεία της χώρας μας ανεξαρτήτως υπηκοότητας;».

Στην απάντηση της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη ως προς το συγκεκριμένο αντιπαιδαγωγικό θέμα, αρκέστηκε να επισημάνει ότι «στην περίπτωση των εκπαιδευτικών επισκέψεων των σχολείων της χώρας, συνήθως δεν απαιτείται η επίδειξη των απαιτούμενων δικαιολογητικών ατομικά, δεδομένου ότι οι επισκέψεις, γίνονται ομαδικά, κατόπιν ενημέρωσης των Διευθυντών σχολικών μονάδων προς τους υπευθύνους των εκάστοτε αρχαιολογικών χώρων, μνημείων» κλπ. Άφησε ωστόσο ένα υπαινιγμό για την περιορισμένη διάρκεια της απόφασης έως την 31η Οκτωβρίου 2020. Τότε ενδεχομένως να προτιμηθεί μία άλλη οδός που δεν θα διαχωρίζει τους μαθητές.

Πάντως επειδή αυτό ήταν ένα προϋπάρχον «αγκάθι» στην υπουργική απόφαση, οι αρχαιοφύλακες ήταν ενήμεροι και δεν δημιουργούσαν προβλήματα, ειδικά μπροστά στους μαθητές. Επειδή αυτή η «παράδοση» άλλαξε αναρωτιόμαστε μήπως η υπουργός θα πρέπει να επιδιώξει την σωστή ενημέρωση του προσωπικού των μνημείων ώστε να αποφευχθούν επεισόδια όπως αυτά που είχαμε καταγράψει και που εκ μέρους κάποιων υπαλλήλων της Ακρόπολης προσέγγιζαν τη ρατσιστική συμπεριφορά.

ΥΠΠΟΑκρόπολη