Πολιτισμός|20.01.2020 15:19

Παραιτείται σύσσωμο το Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μαρία Ριτζαλέου

«Η σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού εκλαμβάνεται ως απαξίωση προς τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και κοινοποιούμε δημόσια την πρόθεσή μας να εξετάσουμε κάθε δυνατή ενέργεια, ακόμη και αυτήν της σύσσωμης παραίτησης του Διοικητικού Συμβουλίου». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη τύπου, πριν από λίγο, πως «το κενό επικοινωνίας με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την ηγεσία του υπουργείου, «μας οδηγούν σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο». Σχεδόν μισό χρόνο μετά τις εκλογές και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, οχλήσεις, παρακλήσεις, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν έχει συναντηθεί με την διοίκηση του Μεγάρου, ενώ δεν έχει λυθεί το θέμα του διορισμού της καλλιτεχνικής διευθύντριας, γνωστής μαέστρου Ζωής Ζενιώδη.

Η μαέστρος Ζωή Ζενιώδη

Η κ. Ζενιώδη πρώτευσε στον ανοιχτό διαγωνισμό που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο και η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από 6 μήνες, την 11η Ιουλίου 2019, με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας μεταξύ του ΟΜΜΘ και της επιτυχούσας. Ωστόσο κάποια προβλήματα που προέκυψαν δεν επιτρέπουν στην κ. Ζενιώδη να αναλάβει τα καθήκοντά της, ο διορισμός της δεν έχει ακόμη επικυρωθεί και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι εδώ και έναν χρόνο καλλιτεχνικά ακέφαλο.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του πρώτου εξαμήνου του 2020, ο κ. Μυλόπουλος, έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα καταρτίστηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά της κ. Ζενιώδη και με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ανέφερε ακόμη, πως η δυσλειτουργία που υπάρχει, εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας του υπουργείου να λύσει το ζήτημα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και να έρθει σε επικοινωνία με την διοίκηση του Οργανισμού, επισκιάζει τις επετειακές εκδηλώσεις, καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου. Οι  παραγωγές του πρώτου εξαμήνου θεματοποιούνται σε κύκλους και αφιερώματα ως εξής: Beethoven+, Γυναικών Έργα, Αγάπης Έργα, Πάσχα στο Μέγαρο, Χορός στο Μέγαρο, Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο, Θέατρο στο Μέγαρο, Η ΚΟΘ στο Μέγαρο, κ.ά.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας

Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η συναυλία του συνόλου Ex Silentio (26/1), αλλά και εκείνη για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος (27/1), ενώ τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου γίνεται η έναρξη του Έτους Μπετόβεν. Ο Φεβρουάριος έχει δύο εξαιρετικές μουσικές βραδιές, την παραγωγή «The soul of Epirus» (7/2 και 21/2)- ένα αφιέρωμα στην μουσική της Ηπείρου με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και τον Βασίλη Κώστα στο λαούτο- και την παράσταση «Έρωτας εσύ…» της Δήμητρας Γαλάνη (23/2). Έχει επίσης δύο παραστάσεις χορού, το σχήμα Χορευτές του Βορρά με το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (14/2 και 15/2) και μια συμπαραγωγή πολλών χορευτικών σχημάτων για την παράσταση «Χορεύουμε για τη ζωή» (28/2). 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα από τους Χορευτές του Βορρά

Ο Μάρτιος ξεκινά μια μία συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (4/3) με καλεσμένο τον πιανίστα, Στέφανο Θωμόπουλο και θέμα την μουσικοθεραπεία και ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας. Τον ίδιο μήνα θα δοθεί η συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (12/3 και 13/3), ενώ τον Απρίλιο θα γίνει σειρά εκδηλώσεων για το Πάσχα, από τις οποίες ενδιαφέρον έχει η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Χρήστου Σαμαρά «Βυζαντινά Πάθη».

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Ακολουθούν πλήθος συναυλιών κλασικής και όχι μόνο μουσικής, παράλληλες εκδηλώσεις, φιλοξενίες παραστάσεων, αλλά και οι προβολές από 6 σημαντικές όπερες στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Φέτος, θα γίνει αντίστοιχη συνεργασία με τον Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και θα παρουσιαστούν 4 live παραγωγές.

Ζωή ΖενιώδηΝικήτας ΜυλόπουλοςΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης