Πολιτισμός|22.01.2020 12:55

75 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη αναστοχάται το Ολοκαύτωμα

Newsroom

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, φέρνει στη Θεσσαλονίκη αναμνήσεις σκληρές, επώδυνες, κάποιοι δεν θέλουν καν να θυμούνται, οι περισσότεροι ωστόσο ζητούν να μην ξεχαστεί το πογκρόμ που υπέστησαν οι Εβραίοι της πόλης και τα στρατόπεδα εξόντωσης, στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι. Οι φορείς της πόλης ετοιμάζουν σειρά εκδηλώσεων αυτές τις μέρες για την Ημέρα Μήνης των Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζεται ότι από τους 46.091 Θεσσαλονικείς Εβραίου που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, επέστρεψαν μόλις 1950, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 4%. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στην Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα η Ισραηλιτική Κοινότητα και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προσκαλούν το κοινό στην Συναγωγή Μοναστηριωτών για την συναυλία «Περίμενέ με Θεσσαλονίκη-75 χρόνια μετά». Το «Περίμενέ με Θεσσαλονίκη» τραγουδούσαν οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι, κρατούμενοι στο Άουσβιτς. Συμμετέχουν η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου και ο Νίκος Παναγιωτίδης στα νυκτά όργανα και τις ενορχηστρώσεις, ενώ από την ΚΟΘ εμφανίζονται ο Αλέξανδρος Σταυρίδης στο κλαρινέτο, ο Δημήτρης Βίττη στα κρουστά, ο Στράτος Κακάμπουρας στο βιολί και ο Ιωάννης Στέφος στο βιολοντσέλο.

Τον Μάιο, από τις 23 ως τις 28 του μήνα, η Thesssaloniki Walking Tours θα επιχειρήσει ένα πνευματικό ταξίδι στο Ολοκαύτωμα – ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και φτάνοντας στο κέντρο του εφιάλτη, στα δάση της Κρακοβίας, στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Οι συγγραφείς, Σταύρος Ζουμπουλάκης και Θανάσης Τριαρίδης, καλούν το κοινό σε ένα ταξίδι στην καρδιά του σκοταδιού, μια διαδρομή στο όριο του ανθρώπου. 

Οι δύο συγγραφείς έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια και από πολλές πλευρές με το Ολοκαύτωμα, στα βιβλία, τους, στα δοκίμια, στις αφηγήσεις και στα θεατρικά τους έργα και με το ταξίδι αυτό επιχειρούν το αδιανόητο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών: να προχωρήσουμε (όσο και όπως αντέχουμε) στα βήματα των χαμένων Εβραίων συμπολιτών μας, των συμπολιτών μας της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ευρώπης. Από το λεηλατημένο Εβραϊκό Κοιμητήριο της Σαλονίκης μέχρι τα γκέτο και τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, από την Αίθουσα των Πρεσβευτών της Αλάμπρας του 1492 μέχρι την πύλη του Άουσβιτς του 1943, από το Γκέτο της Κρακοβίας μέχρι τα εφιαλτικά πειράματα του Γιόζεφ Μένγκελε, από την απαρχή της ιστορίας του Εβραϊσμού και του αντισημιτισμού μέχρι την γέννηση και την εξάπλωση της ναζιστικής κτηνωδίας, από το πραγματωμένο Ολοκαύτωμα μέχρι τον εξακολουθητικό κίνδυνο της επανάληψις του στο μέλλον.

Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η εβραϊκή της παράδοση, η Κρακοβία, το Εβραϊκό Γκέτο της πολωνικής πόλης, το σύμπλεγμα των στρατοπέδων του Άουσβιτς με όλες τους τις φριχτές προεκτάσεις αλλά και όλα τα συνδεόμενα μνημεία της Κρακοβίας θα είναι οι σταθμοί της πενθήμερης πορείας, όσων πάρουν μέρος. Καθώς οι δύο συγγραφείς θα συντροφεύσουν το ταξίδι με διαρκές υλικό αναστοχασμού, κάθε επίσκεψη θα συνοδεύεται από στοχαστικές συμβολές και ανθρώπινες ιστορίες, μαρτυρίες, αφηγήσεις, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές αναπλάσεις.

Μμημείο Ολοκαυτώματος Ισραηλιτική Κοινότητα ΘεσσαλονίκηςΚΟΘεκδήλωση