Πολιτισμός|22.01.2020 19:59

Τέρι Τζόουνς: Πέθανε το εμβληματικό μέλος των Monty Python

Σπύρος Σεραφείμ

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τέρι Τζόουνς, (Terry Jones) ένα από τα ιδρυτικά μέλη των θρυλικών Monty Python, δεν μένει, πια, εδώ. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, όπως μετέδωσε το BBC. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από μια μορφή άνοιας που περιόριζε τη δυνατότητά του να μιλάει. Μέχρι το τέλος του, όμως, με τα πολλά δάκρυα που έφυγαν από τα μάτια μας, πρόλαβε να χαρίσει γέλιο. Πολύ γέλιο…

Ο Τζόουνς ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος, ενώ υπήρξε και χαρισματικός δημιουργός τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και παιδικών βιβλίων. Βασικά, για πάντα στο μυαλό μας θα μείνει ως αναπόσπαστο μέλος της ομάδας του «Ιπτάμενου Τσίρκου του Μόντι Πάιθον» που ίδρυσαν στο τέλος της δεκαετίας του '60 ο Τζον Κλιζ, ο Έρικ Άιντλ, ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο Μάικλ Πάλιν και ο Τέρι Γκίλιαμ.

Αν και δεν χρήζουν συστάσεων, οι Monty δημιουργούσαν κωμικά σκετς για το τηλεοπτικό τους σόου που προβαλλόταν σε συγκεκριμένη ώρα στο BBC, από το 1969 έως το 2014. Και έγραψαν ιστορία, με γέλια. για την ακρίβεια, η βρετανική ομάδα ήταν για την κωμωδία ό,τι οι Beatles για τη μουσική. Τον Ιούλιο του 2014 έκλεισαν τον κύκλο τους με 10 παραστάσεις στην περίφημη «Αρένα 02» του Λονδίνου. Χωρίς τον Γκρέιαμ Τσάπμαν, ο οποίος είχε πεθάνει από καρκίνο το 1989, τα πέντε μέλη – ο Τζον Κλιζ, ο Τέρι Γκίλιαμ, ο Τέρι Τζόουνς, ο Έρικ Άϊντλ και ο Μάικλ Πάλιν – έστησαν ένα θριαμβευτικό reunion και στις 20 εκείνου του μήνα έδωσαν την «τελευταία-τελευταία», όπως οι ίδιοι δήλωσαν, παράσταση της ζωής τους. Εκεί παίχτηκαν κάποια από τα πιο γνωστά τους σκετς από το «Το Ιπτάμενο Τσίρκο» και τα έργα «Και τώρα για κάτι εντελώς διαφορετικό» και «Το νόημα της ζωής».

Παλαιότερα, το 2015, εκπρόσωπός του είχε πει ότι ο ηθοποιός πάσχει από πρωτοπαθή προϊούσα αφασία, μια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας. «Η ασθένεια επηρεάζει την ικανότητά του να επικοινωνεί και δεν είναι πλέον σε θέση να δίνει συνεντεύξεις», ανέφερε. Η πρωτοπαθής προϊούσα αφασία είναι μια νευρολογική διαταραχή στην οποία ο ασθενής χάνει σταδιακά σχεδόν εντελώς την ικανότητα να μιλάει. Δεν σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ. Οι περισσότεροι ασθενείς καταφέρνουν να αυτοεξυπηρετούνται, συνεχίζουν να ασχολούνται με τα χόμπι τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν και εξασκούν το επάγγελμά τους», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ειρωνεία της ζωής… Τα άσχημα νέα για την υγεία του Τζόουνς μαθεύτηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση της βράβευσής του από τη βρετανική ακαδημία BAFTA, που αποφάσισε να τον τιμήσει για τα 50 χρόνια του έργου του, ως ηθοποιό και σκηνοθέτη. Στην τελετή των BAFTA ο Τζόουνς εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της ασθένειάς του. Ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον γιο του, Μπιλ, και αμέσως καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Η μόνη φράση που κατάφερε να εκφέρει ήταν «ησυχάστε!» και ο γιος του συνέχισε για λογαριασμό του λέγοντας πως (το βραβείο) «είναι μεγάλη τιμή». Και σύντομα λύγισε ενώ μιλούσε: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι μεγάλες, όμως είμαστε περήφανοι για εκείνον. Σας ευχαριστώ».

Τώρα, πια, ο Τέρι ησύχασε - εκτός εισαγωγικών. Αν και με αυτό το μυαλό και αυτό το πνεύμα δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος...

Monty PythonΤέρι Τζόουνς