Εκκλησία|03.06.2020 15:28

Δωρεά… ζωής της Εκκλησίας στις ΜΕΘ – Τις ενισχύει με 10 μόνιτορ και 1 κεντρικό σταθμό παρακολούθησης

Μαρίνα Ζιώζιου

Σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, δέχθηκε τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλειο Κικίλια, στον οποίο επεδόθη, ως δωρεά της Εκκλησίας της Ελλάδος, υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η δωρεά της Εκκλησίας περιλαμβάνει 10 monitors για τον εξοπλισμό των μονάδων εντατικής θεραπείας, αξίας 85.000 ευρώ και 1 κεντρικού σταθμού παρακολουθήσεως για τις ΜΕΘ, αξίας 12.000 ευρώ.

Κατά την τελετή παράδοσης της δωρεάς, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «σας χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε τόσο έγκαιρα, ώστε να έχουμε στη χώρα μας όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Σήμερα, σας προσφέρουμε συμβολικά κάτι που ευχόμαστε να είναι χρήσιμο στα χέρια των ειδικών, των γιατρών, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του έργου τους. Το κάνουμε με πολλή χαρά και συγκίνηση. Δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ανάγκης, αλλά είναι συμβολικό και δείχνει ότι είμαστε πλάι σας, σας σκεπτόμαστε και θέλουμε τη συνεργασία».

Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε στον κ. Κικίλια ότι ο χώρος της Εκκλησίας είναι γνώριμος με αυτόν της Υγείας από τα πολύ παλιά χρόνια. «Πολλά Νοσοκομεία έχουν χτιστεί σε οικόπεδα της Εκκλησίας: Ευαγγελισμός, Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Γ. Γεννηματάς, τα δύο Νοσοκομεία Παίδων, το Λαϊκό, το Ασκληπιείο και το ΠΙΚΠΑ. Εμείς σήμερα κάτω και από τις δικές μας δυσκολίες, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως τότε. Όμως ένα μικρό δώρο, αυτό που σας δίνουμε σήμερα, το δίνουμε από την καρδιά της Εκκλησίας, η οποία δεν παύει να είναι η μάνα όλων μας» πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε: «Είναι τιμή μου Μακαριώτατε. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ. και του ελληνικού λαού, για την πολύ ευγενική δωρεά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποδεικνύετε μέσα στην κρίση, για μία ακόμα φορά, ότι αγαπάτε το ποίμνιό σας και στέκεστε δίπλα στον άνθρωπο. Είμαστε χαρούμενοι γιατί μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, που άλλες χώρες κραταιές, οικονομικά εύρωστες και με πολύ ισχυρά συστήματα υγείας δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά, κάτι που στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, εμείς μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε.

Πονάμε για όσους χάθηκαν, αλλά σώθηκαν χιλιάδες ζωές και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για όλους τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ.. Όλοι μαζί, η πολιτεία, ο λαός και, βεβαίως, η Εκκλησία, δώσαμε μία μάχη, κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια και νομίζω πως εκτιμάται ξανά, έτσι όπως πρέπει, η αξία της ανθρώπινης ζωής».

Στο Συνοδικό Μέγαρο βρέθηκε και ο κ. Θεοδωρικάκος, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, για τις προσλήψεις 1000 ανθρώπων σε Μητροπόλεις, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Μάλιστα, ως ελάχιστη ένδειξη βαθιάς ευγνωμοσύνης και σεβασμού, ο Μακαριώτατος χάρισε στον υπουργό μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ:

  • Έλαβε γνώση του από 17-5-2020 Γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως προς το θέμα της κοινής πορείας στην ποιμαντική αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας, ως και του από 19-5-2020 Γράμματος του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ σχετικού προς το ίδιο θέμα. Η ΔΙΣ αποφάσισε, ομοφώνως, να αποσταλούν απαντητικώς ανάλογα Συνοδικά Γράμματα, στα οποία θα προσεπιδηλούται και πάλι το ότι, η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας», ως επίσης και το ότι «η διαδικασία μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας προς τους πιστούς παραμένει ως έχει και όπως μας έχει παραδοθεί υπό των αγίων Πατέρων και υπό της Ιεράς μας Παραδόσεως».
  • Έλαβε γνώση του Απολογισμού των Δαπανών για το προσφερθέν έργο της Φιλανθρωπίας υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπό των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά το έτος 2019. Προς τούτο θα εκδοθεί σχετική Αναλυτική Έκθεση για τις παραπάνω δαπάνες.
  • Όρισε το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων περί της διοργανώσεως της ΛΒ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας από την 19η έως και την 21η Οκτωβρίου 2020.
  • Η ΔΙΣ, μετά την εκδοθείσα ΚΥΑ περί επιβολής μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημοσίας υγείας έναντι του κορονοϊού για το χρονικό διάστημα από 6-6-2020 έως και 9-7-2020, αποφάσισε να αποστείλει τις σχετικές οδηγίες προς τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • Η ΔΙΣ, μετά από τις εισηγήσεις της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, υπενθυμίζει στους πιστούς ότι η «γιόγκα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί ‘’είδος γυμναστικής’’. Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η ‘’γιόγκα’’ τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών».
  • Ενημερώνει το ποίμνιο για τη νέα προσηλυτιστική δραστηριότητα της νεοπροτεσταντικής οργάνωσης «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», επισημαίνοντας ότι «οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ως μέλη της Εκκλησίας, του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διαφόρους κήρυκες αυτών από το εσωτερικό η το εξωτερικό, και παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, όπως αυτό παρεδόθη απ’ αρχής από τους ιερούς Ευαγγελιστές και ερμηνεύθηκε από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας».
  • Αποφάσισε να συστήσει δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος στους μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από τις οργανώσεις Rotary και Lions, επειδή δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθ’ όσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε ένα θεό, με την γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.

θεία κοινωνίαΚορονοϊόςΙερά ΣύνοδοςγιόγκαΒασίλης ΚικίλιαςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος