Εκκλησία|10.07.2020 22:01

Γιάγκου: Ο χριστιανικός κόσμος οφείλει να σταθεί δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Αγία Σοφία

Μαρίνα Ζιώζιου

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Γιάγκου, με αποκλειστικές του δηλώσεις στο ethnos.gr, τοποθετείται για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, με την οποία δρομολογείται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ. Γιάγκου τονίζει ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης στρέφεται εναντίον της φιλοσοφίας της UNESCO και των παγκόσμιων πολιτισμικών αξιών. «Η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να παραλληλιστεί με το καταστροφικό μένος εναντίον των χριστιανικών μνημείων, όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε την Πόλη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα, «η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο σύμβολο για τον χριστιανικό κόσμο, που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη δόξα του βυζαντίου. Σε αυτόν αναδιπλώθηκε η αυτοκρατορική λατρεία και η λαμπρή λειτουργική τάξη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, που επηρέασε ποικιλοτρόπως όλον τον χριστιανικό κόσμο της Ανατολής.

Είναι ένας ναός πρότυπο στην αρχιτεκτονική του, αλλά και στη θεολογία που αυτός ακτινοβολεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ναοί αφιερωμένοι στη του Θεού Σοφία είχαν διασπαρεί σε όλο το εύρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και στον σλαβικό κόσμο. Και με αυτό τον τρόπο συνέδεσαν στενά, μέσα από την αλυσίδα των φερώνυμων ναών, την περιφέρεια με το κέντρο της αυτοκρατορίας, με σημείο αναφοράς το ναό που σήμερα, δυστυχώς, μετατρέπεται σε τζαμί.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ακυρώνει τον χριστιανικό χαρακτήρα του μνημείου, ο οποίος ήταν και ο εκτενέστερος χρονικά. Η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να παραλληλιστεί με το καταστροφικό μένος εναντίον των χριστιανικών μνημείων, όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε την Πόλη.

Η έντονη διαμαρτυρία από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου εκφράζει τη συνείδηση των Ορθοδόξων και του χριστιανικού κόσμου γενικότερα, ο οποίος καλείται να ενώσει τη φωνή του σε μία δυναμική διαμαρτυρία για την προστασία αυτού του μνημείου, του παγκόσμιου πολιτισμού» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου.

Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘΑγία ΣοφίαUNESCOτζαμίΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΘεόδωρος Γιάγκου