Εκκλησία|31.10.2020 23:48

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη δολοφονική επίθεση ιερέα στη Γαλλία: Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λιόν στη Γαλλία μετά την δολοφονική επίθεση σε ελληνορθόδοξο ιερέα την ώρα που ετοιμαζόταν να κλείσει την εκκλησία. «Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος «Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ προκειμένου να του εκφράσει την οδύνη του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Ορθόδοξου ιερέα, ελληνικής ιθαγένειας, που μόλις έκλεινε τον ναό όπου υπηρετούσε, στην πόλη Λυών της Νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Μετά λύπης μεγάλης πληροφορηθήκαμε για τον πυροβολισμό του π. Νικολάου Κακαβελάκη έξω από τον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λυών. 

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Γαλλίας

«Ο π. Νικόλαος υπηρέτησε την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας ως κληρικός μέχρι πρόσφατα όπου έληξε η απόσπασή του και έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Προσευχόμαστε για ταχεία ανάρρωση και καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας.

Πώς έγινε η δολοφονική επίθεση στον ιερέα στη Λιόν

Ο ιερέας ετοιμαζόταν να κλείσει την εκκλησία του, την ώρα που σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί στο εσωτερικό του ναού, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην αστυνομική έρευνα. «Δεν υπήρχε λειτουργία» και «ο ιερέας δεν φορούσε ράσο» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο 52χρονος ιερέας που πυροβολήθηκε δύο φορές, δέχτηκε πυροβολισμό  «στο ήπαρ και εξ επαφής» και η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή. «Αποφύγετε την περιοχή αυτή και να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανακοίνωσε αμέσως μετά την επίθεση το υπουργείο Εσωτερικών μέσω Twitter.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η μικρή εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Λιόν, σε γειτονιά με κατοικίες, και με ελάχιστους περαστικούς στους δρόμους αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο της καραντίνας.Στο πίσω μέρος της εκκλησίας, διακρίνεται ένα πυροσβεστικό όχημα για να διασφαλίζει ένα κέντρο ελέγχου ενώ στρατιώτες φρουρούν την περίμετρο ασφαλείας, καθώς αμέσως μετά την επίθεση η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον ιερέα Νικόλαο Κακαβελάκη, όπως μετέδωσε το Reuters.

ΓαλλίαΛιόνΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΛυών