Εκκλησία|07.03.2019 16:37

Στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο η Συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΙΣ, τα Συνοδικά μέλη έκαναν ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου και εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την 59 ετών διακονία του ως κληρικού.

Για το Προτεινόμενο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας, η ΔΙΣ ενημερώθηκε δι’ εγγράφου της Ειδικής Επιτροπής για την έως τώρα πορεία των συζητήσεων, με το Υπουργείο Παιδείας και αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην προσεχή έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα συγκληθεί από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών, «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν γίνεται τίποτα». 

Επίσης, για την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ανέθεσε το θέμα στις Συνοδικές Επιτροπές που θα γνωμοδοτήσουν επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και θα ενημερώσουν την Ιεραρχία.

Τέλος, η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις Ιερώνυμου: 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςσυμφωνία Εκκλησίας-ΚράτουςΔιαρκής Ιερά Σύνοδος