Εκκλησία|20.03.2019 08:59

Συνέχιση του διαλόγου με την πολιτεία ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος

Μαρίνα Ζιώζιου

Ως απαραίτητη και βασική προϋπόθεση, εκ των ων ουκ άνευ, έθεσε στη χθεσινή του οµιλία ενώπιον της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυµος την απόλυτη και ρητή διασφάλιση του σηµερινού εργασιακού καθεστώτος των κληρικών και την απόλυτη προστασία των υπαρχόντων µισθολογικών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωµάτων. Χωρίς την πλήρωση αυτής της προϋπόθεσης δεν µπορεί να υπάρξει καµία συµφωνία.

Γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε τη συνέχιση του διαλόγου µε την πολιτεία, ενός διαλόγου που δεν θα περιλαµβάνει αυτά τα ζητήµατα. Μια άποψη που, όπως όλα δείχνουν, αναµένεται να υιοθετήσει στο σύνολό της και η Ιεραρχία στη σηµερινή της συνεδρίαση. Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόµενος στους ιεράρχες, υποστήριξε ότι «η εµπειρία από τη σύγχρονη εκκλησιαστική µας ιστορία µάς έχει διδάξει ότι οι κατά καιρούς µονοµερείς παρεµβάσεις ή καλύτερα επεµβάσεις της πολιτείας στα εκκλησιαστικά ζητήµατα, και ειδικά στα περιουσιακά-οικονοµικά, είχαν πάντοτε επιζήµιο αποτέλεσµα για την Εκκλησία και την κοινωνία και αντί να επιλύσουν ζητήµατα, επισώρευσαν εκκρεµότητες και πλήγωσαν την ενότητα του λαού µας. Γι’ αυτό και ο διάλογος µε την πολιτεία πρέπει να συνεχιστεί».

Ο Προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επανέλαβε για ακόµη µια φορά ότι η συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών στην αλλαγή του καθεστώτος της µισθοδοσίας τους είναι προϋπόθεση για την πορεία του όλου θέµατος. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράµµισε ότι στην Ελλαδική Εκκλησία τα µεγάλα θέµατα και προβλήµατα στην πορεία της διακονίας της δεν αντιµετωπίζονται µόνο από τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε µόνο από τη ∆ιαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- από όλα τα µέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού έκανε και την αυτοκριτική του για τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, εξέφρασε την επιθυµία ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα ολοκληρωµένο θεσµικό συµβόλαιο, µε ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας, διασφάλιση στους κληρικούς και στα στελέχη και, φυσικά, στην ενίσχυση του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος συνεχίζει και σήµερα τις εργασίες της και θα αποφασίσει επί των όσων κατέθεσε στην πολυσέλιδη και εµπεριστατωµένη εισήγησή του (38 σελίδων!) ο µητροπολίτης Ναυπάκτου, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας-Πολιτείας.

Αρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΙερά Σύνοδος