Εκκλησία|21.03.2019 08:30

Νέος μητροπολίτης Γλυφάδας ο «εκλεκτός» του Αρχιεπισκόπου, Αντώνιος

Μαρίνα Ζιώζιου

«Θεοί και δαίμονες» προσπάθησαν να συνασπιστούν κατά της εκλογής του «εκλεκτού» του Αρχιεπισκόπου, επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, γενικού διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, αλλά o Αντώνιος, κατά κόσμον Διονύσιος Αβραμιώτης, έλαβε χθες από το Σώμα της Ιεραρχίας 38 ψήφους και είναι ο νέος ποιμενάρχης της Ι.Μ. Γλυφάδας. Και τι δεν σκαρφίστηκαν κάποιοι ιεράρχες...

Γνωμοδοτήσεις που αμφισβητούσαν ουσιαστικά τη νομιμότητα της εκλογής του ως τιτουλαρίου επισκόπου σε χηρεύουσα Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος ή απειλές ότι σε περίπτωση εκλογής του Αντωνίου θα προσφύγουν με αίτηση ακύρωσης κατά της εκλογής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκαλώντας έτσι αναστάτωση στην ίδια την Εκκλησία και φυσικά στη μητρόπολη. Ολα αυτά, μάλιστα, με τις «πλάτες» των τριών δημάρχων της περιοχής, που έχοντας ένα ιδιότυπο προεκλογικό αλισβερίσι -εν όψει δημοτικών εκλογών- με τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης, π. Αλέξιο Ψωίνο, ήθελαν να έχουν δεδομένο το παιχνίδι στα χέρια τους.

Τελικά, ο Αρχιεπίσκοπος κέρδισε με τεράστια άνεση και την εκλογή στηΜητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, αφού εξελέγη επίσης ο «εκλεκτός» του, ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Καστοριάς, Αθανάσιος Γιαννουσάς, ο οποίος πήρε περισσότερες ψήφους (71) απ’ ό,τι ο νυν αρχιγραμματέας. Επίσης, ακόμη ένας «εκλεκτός» του Αρχιεπισκόπου, ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, εξελέγη και αυτός με χαρακτηριστική άνεση στη Μητρόπολη Περιστερίου, λαμβάνοντας63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων μητροπολιτών. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατάφερε να βγει νικητής απέναντι σε όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες και σε όλο αυτό το παράδοξο «μπλοκ» που συμμάχησε εναντίον του, προκειμένου να επιφέρει πλήγμα συνειδητά στο κύρος και στην επιρροή του μέσα στην Ιεραρχία.

Ολοι αυτοί που αποφάσισαν να κάνουν «αντιπολίτευση» στον Αρχιεπίσκοπο δεν είχαν προβλέψει, μάλλον, ότι ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας πάντα, από τότε που ήταν νέος μέχρι και σήμερα, στην ηλικία των 81 ετών, βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Εκκλησίας και των κληρικών. Επιπρόσθετα, η Ιεραρχία χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου συγκλήσεώς της, υιοθέτησε ομόφωνα την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου -όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το «Εθνος»- για συνέχιση του διαλόγου με την πολιτεία, με «κόκκινη γραμμή» το θέμα της ρητής διασφάλισης του σημερινού εργασιακού καθεστώτος των κληρικών.

Το παρασκήνιο της εκλογής Αντωνίου και οι ψηφοφορίες - θρίλερ

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογή του νέου μητροπολίτη Γλυφάδας. Παραδοσιακά, πάντα αυτός που προηγείται στο «τριπρόσωπο» παίρνει και την εκλογή. Ομως «άγνωστες οι βουλές του Κυρίου»… Στο «τριπρόσωπο», στην πρώτη ψηφοφορία, ο Ψωίνος συγκέντρωσε 52 ψήφους, 50 ψήφους ο Σαλώνων Αντώνιος, ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης 21, ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος. Επί 35 χρόνια, κανείς που είχε βγει δεύτερος στο «τριπρόσωπο» δεν πήρε την πρωτιά.

Αυτό είχε να συμβεί από την εκλογή του μητροπολίτη Μηθύμνης το 1984! Ωστόσο, στη δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε ο Σαλώνων Αντώνιος εμφανιζόταν να λαμβάνει 37 ψήφους -ενώ τελικά είχε πάρει 38-, ο π. Αλέξιος Ψωίνος άλλες 38, καθώς υπήρχε και 1 ψήφος καταμετρημένη ως λευκή, αλλά οι ψηφίσαντες ήταν 77! Το λάθος παρατήρησε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, ενώ ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος ζήτησε απαιτητικά επανακαταμέτρηση. Οπερ και έγινε...

Τελικά, η Ιερά Σύνοδος, αφού συμβουλεύτηκε τον νομικό σύμβουλο, αποφάνθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, καθώς κατέχει τα πρεσβεία της ιεροσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Μετά τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας, η οποία δεν δέχεται καμία αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία έως τώρα δεν έθεσε υπόψη της κυβέρνησης κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή αντιπρόταση. Δεν δέχθηκε καν να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης για το μισθολογικό». Σε άλλο σημείο της, όπου εκφράζεται φανερά η δυσαρέσκεια εκ μέρους του υπουργείου, σημειώνεται: «Σε μια δημοκρατία ο διάλογος μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να διεξάγεται με “κόκκινες γραμμές” και στείρες αρνήσεις».

Μητρόπολη ΓλυφάδαςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος