Εκκλησία|22.03.2019 10:47

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο ethnos.gr: «Διάλογος χωρίς προκαταλήψεις»

Μαρίνα Ζιώζιου

«∆εν πρέπει να σταµατάµε πάνω σε διάφορες εκφράσεις, γιατί αυτό φανερώνει ότι δεν έχουµε δηµοκρατική διάθεση για να συνεχίσουµε τη συζήτηση. Είτε η γραµµή είναι ‘‘κόκκινη’’ είτε είναι ‘‘πράσινη’’, είναι προκατάληψη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος σχετικά µε την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που χαρακτήριζε «δυσάρεστη εξέλιξη» την απόφαση της Ιεραρχίας για το µισθολογικό των ιερέων.

Οπως ανέφερε ο Προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στην αποκλειστική του δήλωση στο «Εθνος»: «Υπάρχει το Σώµα της Ιεραρχίας που οµόφωνα είπε ότι οι ιερείς µας δεν συµφωνούν. Οµως είµαστε έτοιµοι να µιλήσουµε, αλλά η συζήτηση δεν αφορά µόνο το µισθολογικό ζήτηµα. Είναι και άλλα, πάρα πολλά πράγµατα. Εποµένως υπάρχει χώρος για συζήτηση και καµιά φορά µέσα στην Ιστορία υπάρχουν πολλά θέµατα που περνούν διάφορες φάσεις».

Η απόφαση

Να θυµίσουµε ότι η Ιερά Σύνοδος οµόφωνα αποφάσισε κάτι που είχε κάνει και στις 16 Νοεµβρίου 2018, να εµµείνει στο υφιστάµενο καθεστώς µισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά να συνεχίσει τον διάλογο µε την Πολιτεία για τις οργανικές θέσεις των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, την αποζηµίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939 και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας µετά τις Συµβάσεις της 18ης/9/1952.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση που εξέδωσε σηµείωνε, µεταξύ άλλων, ότι «σε µια Δηµοκρατία ο διάλογος µεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν µπορεί να διεξάγεται µε κόκκινες γραµµές και στείρες αρνήσεις. Δεν νοείται η απάντηση της Εκκλησίας σε µια ολοκληρωµένη και αναλυτική πρόταση της πολιτείας να είναι µια άρνηση χωρίς κανένα επιχείρηµα».

Οι εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκληρώθηκαν χθες µε την εκλογή νέων βοηθών επισκόπων, ενώ ο αρχιµανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης τοποθετήθηκε από τη ∆ιαρκή Ιερά Σύνοδο στη θέση του νέου αρχιγραµµατέα της Ιεράς Συνόδου, καθώς ο πρώην αρχιγραµµατέας, επίσκοπος Μεθώνης Κλήµης, εξελέγη στη θέση του νέου µητροπολίτη Περιστερίου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςμισθοί κληρικών