Εκκλησία|07.11.2018 14:49

Ι. Κονιδάρης: «Περίεργο κατασκεύασμα» η συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, κ. Ιωάννης Κονιδάρης, σχολιάζει στο Έθνος τη συμφωνία Εκκλησίας- Κράτους ως ιδιαίτερα προβληματική και με πολλά ερωτηματικά που αφορούν κυρίως ζητήματα νομικής, συνταγματικής και εκκλησιαστικής τάξεως.

Ως προς το συνταγματικό θέμα ο καθηγητής δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, όπως για παράδειγμα την προσθήκη για το “ουδετερόθρησκο κράτος”. Ήδη το σχέδιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εκεί που υπάρχει μία ασάφεια είναι ως προς το άρθρο3 του Συντάγματος, αφού σύμφωνα με τον καθηγητή, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση «δεν φαίνεται καθαρά αν θα ισχύουν οι Πατριαρχικές και Συνοδικές Πράξεις του 1850 και του 1928 καθ' όλας τους το εύρος».

Ο κ. Κονιδάρης χαρακτηρίζει το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «περίεργο κατασκεύασμα» διότι θεωρεί ότι πρόκειται στην ουσία για μια συμφωνία, η οποία μάλιστα αναφέρει στο τελευταίο της άρθρο ότι ή τη δέχεται κανείς ολόκληρη ή όχι. Μία συμφωνία που δεν έχει ερωτηθεί η Ιεραρχία ούτε και οι αμέσως θιγόμενοι που είναι ο κλήρος. «Ενόψει δε των έντονων αντιδράσεων σήμερα με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος αναδιπλώθηκε ήδη», υπογραμμίζει ο κ. Κονιδάρης.

Το μεγάλο ερώτημα για τον καθηγητή είναι αν έχει γνώση το Οικουμενικό Πατριαρχείο για όλα αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα ο ίδιος αναρωτιέται, «αυτό που θα ισχύει στην Εκκλησία της Ελλάδος, θα ισχύει και στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα χωρίς να έχει γνώση ο Οικουμενικός Θρόνος;. Η επιδότηση μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή».

Ο κ. Κονιδάρης ξεκαθαρίζει πως όσα γράφονται περί διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους δεν ισχύουν, όπως και δεν βλέπει να υπάρχει και η πρόθεση για κάτι τέτοιο. «Αντιθέτως βλέπω μια κοινή συμπάθεια μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας δέχεται την διαμφισβητούμενη περιουσία να την έχουν από κοινού και δίδει στην Ιεραρχία την μισθοδοσία του κλήρου χωρίς όμως να παρέχονται εξασφαλίσεις ότι αυτό θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Επίσης, είναι έτοιμη η Εκκλησία της Ελλάδος και διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή να αναλάβει τη μισθοδοσία 9.000 κληρικών;», καταλήγει ο κ. Κονιδάρης.

Αρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΙωάννης Κονιδάρης