Εκκλησία|22.05.2019 20:02

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου

Μαρίνα Ζιώζιου

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και αναφέρθηκε στα αυριανά εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας, τονίζοντας ότι φέρει το όνομα του Αγίου Πορφυρίου γιατί και ο ίδιος ο γέροντας επιθυμούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο.

Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την αποδοχή της πρόσκλησης να τελέσει τα εγκαίνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι κοντά μας ο Πατριάρχης μας. Έτσι, συμμετέχετε και εσείς στις χαρές μας και μας δίνετε περισσότερο κουράγιο για να περπατήσουμε στο δρόμο που όλοι περπατάμε με τις μικρότητες, τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά πρέπει αυτές τις δυσκολίες να τις υπερπηδήσουμε για να κάνουμε το έργο που θέλει η Εκκλησία».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αθήνα, με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου. «Χαίρω προσωπικώς διότι συμμετέχουμε στη μεγάλη και δικαιολογημένη χαρά σας», επισήμανε ο Πατριάρχης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να τελέσει τα εγκαίνια, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είχε την λεπτότητα να αποστείλει την πρόσκληση με τον Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και όχι ταχυδρομικώς.

«Ανταποκρίθηκα αμέσως, προθύμως, διότι, όπως λέει και η Αγία Γραφή, όταν χαίρει ένα μέλος της Εκκλησίας συγχαίρουν όλα τα μέλη και όταν πάσχει ένα μέλος πάσχουν όλα. Εμείς αυτήν τη φορά, αυτήν τη στιγμή, συγχαίρουμε, συνευφραινόμεθα και σας συγχαίρω από καρδιάς, γι’ αυτήν την μέριμνα για τα γηρατειά. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου, αλλά και για τις επίγειες ανάγκες. Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή και η Εκκλησία σαν στοργική Μητέρα και τροφός πρέπει να σπεύδει, όπως και όσο μπορεί, να συμβάλλει στην ευτυχία του ανθρώπου», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τι συζήτησαν οι δύο Προκαθήμενοι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι «υπήρξε μια καλή και χρήσιμη επικοινωνία και συζητήθηκε το ουκρανικό ζήτημα, καθώς και η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

«Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές, αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι "το αίμα νερό δεν γίνεται". Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ παρέστησαν ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΑρχιεπίσκοπος Αθηνώνιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών