Εκκλησία|13.11.2018 16:27

Συνάντηση Μπόλαρη με Βαρθολομαίο την Τετάρτη στη Βενετία

Μαρίνα Ζιώζιου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βενετία, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί το υπαγόμενο στο ΥΠΕΞ, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών (ΕΙΒΜΣ) και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με την Εποπτική Επιτροπή του εν λόγω Ινστιτούτου. Ο υφυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Τετάρτη ο οποίος θα αφιχθεί την ίδια μέρα στη Βενετία κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Εποπτικής Επιτροπής του ΕΙΒΜΣ, καθώς και με τον μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιο και θα ξεναγηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 ο κ. Μπόλαρης είχε δεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Πρόεδρο της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, καθηγητή Χρήστο Αραμπατζή, από τον οποίο ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στη λειτουργία του Ινστιτούτου.

Ο κ. Αραμπατζής γνωστοποίησε στον υφυπουργό ότι ξεκινάει η επιστημονική καταγραφή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των εικόνων και κειμηλίων του Ινστιτούτου, τα οποία βρίσκονται στον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου, στους παρακείμενους χώρους και στις αποθήκες του Ινστιτούτου. Στη διαδικασία της καταγραφής συμμετέχουν αρχαιολόγοι από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αγ. Όρους και Χαλκιδικής (με αντικείμενο άμφια και κειμήλια), από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Για τη δράση αυτή υπάρχει συντονισμός με το Υπ. Πολιτισμού και ειδικότερα τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Βελένη. Από την ανωτέρω διαδικασία εξαιρούνται οι εικόνες και τα κειμήλια που εκτίθενται στο Μουσείο, τα οποία είναι πλήρως καταγεγραμμένα, τεκμηριωμένα και φυλασσόμενα.

Σε μια δεύτερη ενέργεια, το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» του ΑΠΘ θα προχωρήσει αρχικά στην άμεση διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την στατική κατάσταση του Ναού των Ελληνικών Κοιμητηρίων στο Λιβόρνο και κατόπιν στην καταγραφή, εκτίμηση και παρακολούθηση των πάσης φύσεως παρεμβάσεων και διορθωτικών ενεργειών στην ακίνητη περιουσία του Ινστιτούτου.

Μάρκος ΜπόλαρηςΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος