Εκκλησία|24.06.2019 17:30

O μητροπολίτης Βολοκολάµσκ Ιλαρίων στη Μητρόπολη Κορίνθου (pics)

Μαρίνα Ζιώζιου

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 24 Ιουνίου, ο μητροπολίτης Βολοκολάµσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στον μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο.

Ο Ρώσος Ιεράρχης συνοδευόταν από τον πρωθιερέα Ιγκόρ Γιακιμτσούκ, γραμματέα Διορθοδόξων Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και τον ιερομόναχο Γρηγόριο Σοκολόφ μεταφραστή και υπάλληλο του ιδίου τμήματος.

Επισκέφθηκαν την Αρχαία Κόρινθο και φυσικά το «Βήμα του Γαλλίωνος», καθώς σκοπός της επίσκεψης του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ ήταν η περιήγηση στα μέρη όπου «πάτησε» και διέμεινε για σχεδόν ενάμισι χρόνο ο Απόστολος Παύλος.

Τη ξενάγηση ανέλαβε προσωπικά ο μητροπολίτης Κορίνθου και ακολούθως όλοι μαζί επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Στη συνέχεια ο κ. Διονύσιος συνόδευσε τους προσκεκλημένους στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου όπου έτυχαν ανάλογης υποδοχής από τον επίσκοπο Κεγχρεών Αγαπίου και από όλους τους υπαλλήλους της Ι. Μητρόπολης.

Εκεί, στην Αίθουσα του Θρόνου, έλαβε χώρα συζήτηση περί της τρέχουσας εκκλησιαστικής επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένου και του Ουκρανικού ζητήματος. Αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης παρατέθηκε πρόγευμα στην επίσημη τραπεζαρία του Επισκοπείου και ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Βήμα του Γαλλίωνος»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κόρινθο, ο Απόστολος Παύλος οδηγήθηκε ενώπιον του ανθυπάτου Γαλλίωνος, διοικητή της Κορίνθoυ, με την κατηγορία ότι κήρυττε «παράνομες δοξασίες». Ο Γαλλίων ωστόσο αρνήθηκε να τον δικάσει ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για εσωτερική υπόθεση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Σύμφωνα με την ιερή παράδοση, ο χώρος, στον οποίο οδηγήθηκε ο Παύλος είναι το Βήμα, η μεγάλη εξέδρα που βρισκόταν στο κέντρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, από όπου οι αξιωματούχοι απευθύνονταν στους πολίτες. Προφανώς, λόγω της σύνδεσής του με τον Απόστολο το Βήμα μετατράπηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο σε χριστιανικό ναό.

Η Κόρινθος, αυτοκρατορική αποικία και πρωτεύουσα της επαρχίας της Αχαΐας (Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα), γνώριζε ιδιαίτερη ακμή κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Ο Απόστολος Παύλος έφθασε στην πόλη στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. και φιλοξενήθηκε στο σπίτι των Ιουδαίων Ακύλα και Πρισκίλλας. Ξεκίνησε να εργάζεται μαζί τους ως σκηνοποιός και παράλληλα κήρυττε το Ευαγγέλιο στους Εβραίους της πόλης.

Εξαιτίας, όμως, της έντονης αντίδρασης μέρους της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της πόλης, αποφάσισε να στραφεί προς τους Εθνικούς, αρκετοί εκ των οποίων ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό. Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο παραμονής του στην Κόρινθο, έφυγε για την Έφεσο, έχοντας αφήσει πίσω του μία μεγάλη Εκκλησία, ενώ συνέχισε να διατηρεί στενές επαφές με τα μέλη της, απευθύνοντάς τους ορισμένες από τις γνωστότερες επιστολές του, τις λεγόμενες «προς Κορινθίους».

Πατριάρχης ΜόσχαςΑπόστολος ΠαύλοςΜητρόπολη ΚορίνθουΙλαρίων