Εκκλησία|16.11.2018 15:18

«Όχι» της Ιεραρχίας στο μισθολογικό - Ένταση και αποχωρήσεις (aud)

Μαρίνα Ζιώζιου

Στην απόφαση να παραμείνει το μισθολογικό ως έχει κατέληξε με θυελλώδη τρόπο η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς επίσης και να γίνουν αποδεκτές όλες οι άλλες προτάσεις του Αρχιεπισκόπου, έτσι όπως τις κατέθεσε στη Σύνοδο. Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των μητροπολιτών Μεσσηνίας και Καισαριανής, γεγονός που οδήγησε στην υπαναχώρηση του Αρχιεπισκόπου και την εξαίρεση του μισθολογικού από τη συμφωνία. 

Το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αναφέρει: «Όπως αποφασίστηκε, θα δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα εξετάσει τα επιμέρους ζητήματα. Αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομος, εκπρόσωπο της Συνόδου και της Ιεραρχίας.

   

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. 

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

  1.  Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
  2.  Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και   Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας  της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
  3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τι είχε προηγηθεί

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σφοδρής αντιπαράθεσης, δημιουργήθηκαν δύο στρατόπεδα. Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου βρέθηκαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Πατρών, Νέας Ιωνίας, Αλεξανδρουπόλεως, Ιωαννίνων και στην αντίπερα όχθη, οι Ναυπάκτου, Δημητριάδος, Πειραιώς, Μεσσηνίας και Καισαριανής. 

Σκληρή στάση κράτησε ο Αρχιεπίσκοπος που δεν επέτρεψε η συζήτηση για το προσχέδιο συμφωνίας εκκλησίας-κράτους να περιστραφεί γύρω από το θέμα της μισθοδοσίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποχώρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθώς δεν του επετράπη να ολοκληρώσει την εισήγησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεώρησε ότι γίνεται μία συζήτηση για την εκκλησιαστική περιουσία, χωρίς ουσία και η οποία δεν εξετάζει τα επίμαχα ζητήματα της συμφωνίας. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, αλλά ήταν προγραμματισμένο να φύγει. Ακολούθως αποχώρησε και ο μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έκανε την εισήγησή του και και έφυγε φανερά εκνευρισμένος. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων». 

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία». Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου δόθηκε στους ιεράρχες, αλλά όχι μέχρι στιγμής στους δημοσιογράφους. Ακολούθησε μία σειρά από αντεγκλήσεις μεταξύ μητροπολιτών. Τοποθετήθηκαν για το ζήτημα οι μητροπολίτες Πατρών, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ναυπάκτου και Αιγιάλειας. Δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση οι μητροπολίτες Λήμνου, Κιλκισίου και Περιστερίου για λόγους υγείας.

Ιερά ΣύνοδοςΕκκλησίαΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος