Εκκλησία|17.07.2019 12:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Στον πάγο η συµφωνία Τσίπρα - Εκκλησίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδος για τη 40λεπτη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυµο στο Μέγαρο Μαξίµου.

Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε ένθερµα τον Προκαθήµενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και δεσµεύτηκε ότι οι αλλαγές που ήθελε να επιφέρει στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας η προηγούµενη κυβέρνηση -µε τις γνωστές αντιδράσεις τόσο από το Οικουµενικό Πατριαρχείο όσο και από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν πρόκειται να πραγµατοποιηθούν. Επίσης, τόνισε ότι «είναι πολλά τα ζητήµατα για τα οποία πρέπει να συνεργαστούµε, πάντα όµως µε καλή πίστη και µε καλή διάθεση».

Ο πρωθυπουργός δεσµεύτηκε για ακόµη µία φορά ότι στη συνταγµατική αναθεώρηση, και συγκεκριµένα στα άρθρα 3 και 13 για το «ουδετερόθρησκο» κράτος και την καθιέρωση του πολιτικού όρκου, δεν θα υπάρξει καµία αλλαγή και εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάµενων µισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωµάτων των κληρικών. Στο πλαίσιο αυτό συµφωνήθηκε η ανάγκη άµεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας - Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητηµάτων που αφορούν τους δύο θεσµούς, όπως η διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγµή όταν έγινε γνωστό το «προσχέδιο συµφωνίας» της 6ης Νοεµβρίου 2018 µεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη συνάντηση που είχε στις 26 ∆εκεµβρίου 2018 µε τους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και αργότερα µε τον Ιερό Σύνδεσµο Κληρικών Ελλάδος. Τότε είχε χαρακτηρίσει τη «συµφωνία» ως «άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνηµα του κ. Τσίπρα, καθώς αυτό που απεδείχθη ότι τον ενδιέφερε ήταν η εξαγγελία 10.000 νέων κοµµατικών προσλήψεων».

Το «προσχέδιο συµφωνίας» είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ η Ιερά Σύνοδος το είχε απορρίψει, ζητώντας να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς µισθοδοσίας των ιερέων και αναλαµβάνοντας η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος ρόλο στις διαπραγµατεύσεις µε την τότε κυβέρνηση, συστήνοντας την Ειδική Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στον πρωθυπουργό «δύναµη, υποµονή και κουράγιο», υπογραµµίζοντας ότι «η πατρίδα έχει πολλές ανάγκες», έκανε λόγο για στενή συνεργασία ώστε να βρεθούν λύσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η πρόταση συµφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας του προηγούµενου Νοεµβρίου θεωρείται «µη γενόµενη». Φαίνεται λοιπόν ότι οι σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας µπαίνουν σε µια νέα εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σηµερινή συνάντηση, στις 18.00 το απόγευµα, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραµέως µε τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας επισήµανε ότι δεν θα υπάρξει καµία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς µισθοδοσίας του κλήρου, ενώ για το µάθηµα των Θρησκευτικών σηµείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να εφαρµόσει τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης που έκριναν ότι το νέο πρόγραµµα σπουδών είναι αντισυνταγµατικό. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο και για το παράλληλο σχέδιο που θέλει να εφαρµόσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για ένα µάθηµα πιο ελκυστικό προς τους µαθητές, σε συνεννόηση πάντα µε την ηγεσία της Εκκλησίας και τους ιεράρχες

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΜέγαρο Μαξίμου