Εκκλησία|25.07.2019 15:59

Άγιον Όρος: Απαράδεκτες… «ιερές» δηλώσεις!

Μαρίνα Ζιώζιου

Ιδιαίτερη έκπληξη έχουν προκαλέσει-στον θρησκευόμενο ή μη κόσμο- οι δηλώσεις των αγιορειτών Πατέρων στη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη. Το Περιβόλι της Παναγίας, όπως αποκαλείται η χερσόνησος του Άθω, είναι τόπος αγάπης, ησυχασμού και προσευχής. Για’ μας τις γυναίκες που δεν μπορούμε να το επισκεφθούμε παραμένει ένας χώρος που μας μιλάει με τη σιωπή του, όπως και στον καθένα.

Η γραπτή του παράδοση, η μοναχική του ιστορία, το αποτυπωμένο στα κειμήλια φρόνημά του, η χάρις των αγίων λειψάνων του, η διαχρονική προσευχή του θα παραμένουν στην ροή της ιστορίας η αναλλοίωτη παρακαταθήκη του. Το Όρος είναι ο χώρος του «διηνεκούς» και του «ανελλιπούς». Του πλήρους και του απολύτου. Το Όρος υπάρχει για να ταπεινώνει, για να οξύνει την πνευματική μας μνήμη και διαρκώς να προκαλεί τη μνήμη του Θεού.

«Όρος του Θεού, όρος πίον, όρος τετυρωμένον, όρος πίον (το Όρος του Θεού, όρος παχύ, όρος στερεό, όρος πλούσιο)… το όρος, ο ευδόκησεν ο Θεός κατοικείν εν αυτώ, και γαρ ο Κύριος κατασκηνώσει εις τέλος».

Το Άγιον Όρος είναι τόπος ξεχωριστός. Η ιδιαιτερότητά του όμως δεν είναι ιδιορρυθμία. Απλώς είναι μοναδικότητα. Αποτελείται από δύο λέξεις. Την μία την περπατάς με τα πόδια, το Όρος. Την άλλη την ανεβαίνεις με την προσευχή, την αγιότητά του. Στην πρώτη ανακαλύπτεις κορυφές. Στη δεύτερη σου αποκαλύπτονται σπήλαια που σου φανερώνουν πιο πολλά απ’ όσα δείχνουν οι κορυφές του. Γιατί αυτά κρύβονται, ενώ αυτές φαίνονται…

Ειλικρινά, δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε αν η φράση «ότι κατ' αρχάς έχουμε πρωθυπουργό. Μεγάλη υπόθεση», σημαίνει ότι στο κοντινό ή μακρινό παρελθόν ο ελληνικός λαός -από τον οποίο προέρχονται και οι κάτοικοι του Άθω- ήταν άσχετος, ανάξιος και ανίκανος να διατηρήσει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας...

Η προσβολή και το ολίσθημα είναι μεγάλο… Τα επίσημα όργανα του Αγίου Όρους οφείλουν να τοποθετηθούν, όπως μιλούν και ορθώς πράττουν, για επίκαιρα ζητήματα που θεωρούν ότι σκανδαλίζουν το ποίμνιο και όχι μόνο. Ακόμα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει την ανώτατη πνευματική εποπτεία και δικαιοδοσία στο Άγιον Όρος, θα πρέπει να προβεί σε ανάλογες νουθεσίες ή τοποθετήσεις.

Είναι απαίτηση όλων. Όσων προσβλέπουν στον ιερό αυτό χώρο και εμπνέονται απ’ αυτόν. Και μία παρατήρηση: Μήπως σ’ αυτές τις συναντήσεις είναι επιβεβλημένη η παρουσία του εκπροσώπου της Πολιτείας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα; Τουλάχιστον, κάτι θα μπορούσε να είχε «σωθεί» και δεν θα γινόντουσαν τέτοιες πρωτοφανείς γκάφες!

Οι δηλώσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν και την αντίδραση του τέως υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου επί Θρησκευτικών Θεμάτων, Μάρκου Μπόλαρη. Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παραθέτει την ιστορία με το «νόμισμα του κήνσου», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η σαφέστατη διάκριση των ρόλων ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, διατυπωμένη πριν από 2000 χρόνια από τον Ιδρυτή της Εκκλησίας Ιησού Χριστό, διέφυγε προφανώς της προσοχής της Επιτροπής του Αγίου Όρους που επισκέφτηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι δηλώσεις της υπερέβησαν τα εσκαμμένα! Αγνοήθηκαν οι διακριτοί ρόλοι!».

Μάλιστα, ο κ. Μπόλαρης θέτει και το ερώτημα αν αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Όπως τονίζει «η απάντηση επιβεβλημένη. Όχι για τον γράφοντα. Για τον λαό, που εμβρόντητος τις πληροφορήθηκε. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, εν προκειμένω, είναι λιτός και περιεκτικός: ‘’Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ’’» καταλήγει στην ανάρτησή του.

Μάρκος ΜπόλαρηςΆγιο ΌροςΆδωνις ΓεωργιάδηςΟικουμενικό Πατριαρχείουπουργείο Ανάπτυξης