Εκκλησία|29.07.2019 20:05

Συνεδρίαση Αγίου Όρους: Έντονες… αναταράξεις αλλά με «άσφαιρα» πυρά!

Μαρίνα Ζιώζιου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από κύκλους του Αγίου Όρους, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα που ανέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν οι αγιορείτες, την Τετάρτη 24 Ιουλίου, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη. Μια συνεδρίαση με έντονες… αναταράξεις αλλά με «άσφαιρα» πυρά!

Φαίνεται λοιπόν ότι οι αγιορείτες Πατέρες, αν και συζήτησαν αρκετές ώρες, δεν κατέληξαν σε κανένα συμπέρασμα, ενώ δεν υπήρξε ούτε πρόθεση του Σώματος να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωση του εκπροσώπου «ότι κατ’ αρχάς έχουμε πρωθυπουργό. Μεγάλη υπόθεση».

Μιας δήλωσης που προσβάλει τους δημοκρατικούς θεσμούς -όπως έγραψε το ethnos.gr από την πρώτη στιγμή- και αποτελεί ολίσθημα από τα επίσημα όργανα του Αγίου Όρους.

Ευτυχώς, που την κατάσταση μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν «έσωσε» με αποκλειστικές του δηλώσεις ο σώφρων αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, Γέρων Νικόδημος, ο οποίος για μία ακόμη φορά εξομάλυνε την ήδη ταραγμένη ατμόσφαιρα. Κατόρθωσε να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπεια της μοναδικής Αθωνικής Πολιτείας. Άλλωστε, το Άγιον Όρος είναι τόπος ξεχωριστός. Η ιδιαιτερότητά του δεν είναι ιδιορρυθμία. Απλώς είναι μοναδικότητα.

«Ως Άγιον Όρος είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική Πολιτεία γιατί, λίγο πολύ, όλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον. Δεν ξεκινάει το ενδιαφέρον τώρα με τη νέα κυβέρνηση. Αυτά τα είπαμε στη συνάντηση» είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ο π. Νικόδημος.

«Και σήμερα ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μια συνέχεια. Ίσως και εντονότερη, αλλά όχι ότι δεν έκαναν τίποτα οι προηγούμενοι. Αν έγινε μια λάθος διαρροή, δόθηκε ένα τμήμα από όσα συζητήσαμε, τι να κάνουμε τώρα. Καμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε εχθρικά απέναντί μας μετά τη μεταπολίτευση. Στη δικτατορία αντιμετωπίσαμε μεγάλη δυσκολία, την οποία διόρθωσαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις» υπογράμμιζε ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η  Μονή του Αγίου Παύλου βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του Άθω. Απέχει 20 λεπτά από τη θάλασσα και είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού. Καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορες αιτίες, γι’ αυτό και τα κτίριά της ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους.

H Μονή διαθέτει δώδεκα παρεκκλήσια, με πιο αξιόλογο εκείνο του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες Kρητικής τέχνης (1555). Στη Μονή υπάγονται δύο Σκήτες: η Νέα Σκήτη και του Αγίου Δημητρίου. Στη Μονή φυλάσσονται φορητές εικόνες, κειμήλια, ιερά λείψανα και ιερά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της περιλαμβάνει 494 χειρόγραφα και περίπου 12.500 βιβλία.

Άδωνις Γεωργιάδηςυπουργείο ΑνάπτυξηςΆγιον Όρος