Εκκλησία|26.08.2019 17:27

Αποκλειστικό: Η ΔΙΣ «κλείνει το μάτι» στη νέα Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 26 Αυγούστου, οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου, αλλά η εκδημία του μητροπολίτη Λήμνου μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Τα Συνοδικά μέλη θα ενημερωθούν αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη από τους προέδρους των Συνοδικών Επιτροπών, τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο και τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, για το συγκεκριμένο θέμα και όπως όλα δείχνουν η εισήγηση θα είναι θετική.

Ωστόσο, υπάρχουν και «φωνές» μέσα στη ΔΙΣ που θα εκφράσουν μία διαφορετική άποψη γι’ αυτό και είναι πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί στην προσεχή συνεδρίαση της τακτικής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του Οκτωβρίου.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τα Συνοδικά μέλη για τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Επίσης, η ΔΙΣ ενημερώθηκε από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας για τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, για τα θέματα του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Στη συνάντηση ανεφέρθη ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος την προετοιμασία και τις ενέργειες για τον λαμπρό εορτασμό της Επετείου, της οποίας πρόεδρος είναι ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, με τον οποίο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα συνεργαστεί.

Η ΔΙΣ έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 58 ετών διακονία του ως κληρικού.

Όρισε τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου την 27η και 28η Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ασχολήθηκε με το υποβληθέν αίτημα του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων περί της αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας του μακαριστού ιερομονάχου Γερβασίου Παρασκευοπούλου, πνευματικού διδασκάλου και ιεροκήρυκα των Πατρών. Μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής, η ΔΙΣ αποφάσισε την προώθηση του φακέλου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις περαιτέρω ενέργειες.

αυτοκέφαλοΔιαρκής Ιερά ΣύνοδοςΙεραρχία της Εκκλησίας της ΕλλάδοςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος