Εκκλησία|27.08.2019 14:31

Αποκλειστικό: Το oυκρανικό ζήτημα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνάντηση θα έχει σήμερα, Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 15:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, ο Αρχιεπίσκοπος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της νέας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Μπορεί το ουκρανικό να θεωρείται ένα αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα, αλλά δεν παύει να έχει και σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας -με τη σοφία και τη σύνεση που τον διακρίνουν- ορθώς θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για όλες τις παραμέτρους του oυκρανικού ζητήματος, αλλά και τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα. Επίσης, ο πρωθυπουργός θεωρείται, σχεδόν, βέβαιο ότι θα ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για τη λήξη της θητείας του σημερινού πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους και το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτήν την τιμητική θέση, όπως και του νέου υποδιοικητή.

Ήδη βρισκόμαστε στη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και όπως είχαμε γράψει από χθες, αύριο, Τετάρτη 28 Αυγούστου, τα Συνοδικά μέλη θα ενημερωθούν από τους προέδρους των Συνοδικών Επιτροπών, τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιο και τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Δαμασκηνό, για το συγκεκριμένο θέμα και όπως όλα δείχνουν η εισήγηση θα είναι θετική ως προς την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, είναι πιθανό κάποιοι ιεράρχες-Συνοδικά μέλη να εκφράσουν μία διαφορετική άποψη, γι’ αυτό και είναι πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί στην προσεχή συνεδρίαση της τακτικής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του Οκτωβρίου.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔιαρκής Ιερά ΣύνοδοςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος