Εκκλησία|21.11.2018 09:55

Εκκλησιαστικοί κύκλοι: «Κακός σύµβουλος η βιασύνη της κυβέρνησης»

Μαρίνα Ζιώζιου

Για ξεκάθαρη και οµόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας µιλούν εκκλησιαστικοί κύκλοι στο «Εθνος», αναφορικά µε όσα δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος.

Τονίζουν πως η Εκκλησία είναι «ανοιχτή» σε έναν ειλικρινή διάλογο για όλα τα ζητήµατα των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους, ωστόσο παραµένει ως «κόκκινη γραµµή» το θέµα της αλλαγής του τρόπου της µισθοδοσίας των κληρικών.

Μάλιστα, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, στις 23 και στις 27 Νοεµβρίου θα πραγµατοποιηθούν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών τέσσερις συναντήσεις για να ενηµερωθούν οι κληρικοί της για «υπηρεσιακά και τρέχοντα ζητήµατα», όπως αναφέρεται σε σχετικό εγκύκλιο σηµείωµά της.

Στην πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση οι ιεράρχες ξεκαθάρισαν µε σαφήνεια ότι η µισθοδοσία των κληρικών δεν µπαίνει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων (ακόµη δεν έχουµε ακούσει την άποψη της Ιεραρχίας για το άρθρο 3 του Συντάγµατος και τα περί «ουδετερόθρησκου» κράτους υπό της κυβερνήσεως… διαφηµιζόµενα) και ότι η Ιεραρχία εµµένει στο ισχύον καθεστώς, το οποίο είναι υφιστάµενο και νοµοθετηµένο.

Η κυβέρνηση, έστω και εκ των υστέρων, προσπαθεί να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τον χειρισµό που έκανε µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο, το οποίο ουδέποτε έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη µη ενηµέρωσή του για το σχέδιο συµφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυµου. Για το συγκεκριµένο ζήτηµα -και όχι µόνο- αναµένουµε, λοιπόν, τις αντιδράσεις του Οικουµενικού Θρόνου, που συνεδριάζει από τις 27 έως και τις 29 Νοεµβρίου.

Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι έχει αφουγκραστεί την οµόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας, ωστόσο υπάρχει µεγάλη απόσταση στο ζήτηµα του τρόπου καταβολής της µισθοδοσίας των κληρικών. «Τον γόρδιο δεσµό, όπως δηµιουργήθηκε, η κυβέρνηση οφείλει να τον λύσει. Και είναι βέβαιο ότι θα το κάνει, γιατί δεν συµφέρει αυτή την ώρα ούτε την ίδια αλλά ούτε και τον τόπο η όξυνση στις σχέσεις µεταξύ Εκκλησίας - Κράτους» σηµειώνουν µε νόηµα. Θεωρούν πως η κυβέρνηση, αν δεν βάλει νερό στο κρασί της, θα έχει απέναντί της την Εκκλησία. «Η κυβέρνηση ακύρωσε τη συµφωνία από τη στιγµή που αποφάσισε να πολιτικοποιήσει το όλο ζήτηµα. Εντελώς αψυχολόγητα και µε πρόχειρο τρόπο έθιξε το ζήτηµα του τρόπου µισθοδοσίας των κληρικών, το οποίο έχει γίνει πλέον αντικείµενο πολιτικής εκµετάλλευσης. ∆εν µπορείς να παίζεις µε τον τρόπο αξιοπρεπούς διαβίωσης 10.000 ανθρώπων και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται και σε αυτές τις περιπτώσεις η βιασύνη είναι κακός σύµβουλος» υπογραµµίζουν.

Από τα πυρά τους δεν ξεφεύγει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «έχουµε µια Εκκλησία στην οποία οι ιερείς δεν εµπιστεύονται τους µητροπολίτες».

Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, θα πρέπει να σταµατήσουν τέτοιες διχαστικές δηλώσεις, οι οποίες προσπαθούν να ενσπείρουν διαιρέσεις µέσα στην Εκκλησία. «Η µέθοδος του “διαίρει και βασίλευε” εκ µέρους της κυβέρνησης δεν θα πιάσει τόπο» εξηγούν.

Όσο για την εικόνα που παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Εκκλησία, οι ίδιοι είναι αποστομωτικοί και θυμίζουν το ρητό «λαλήσας μεν, πολλάκις μετεμελήθην, σιωπήσας δε, ουδέποτε». Η πολυλογία και η φλυαρία δημιουργεί τα απόνερα όλης αυτή της ιστορίας. Όπως λένε «οφείλουν οι πάντες να σεβαστούν το λαό μας. Οι γραφίδες να παραποιούν τους διαλόγους, γεγονότα να διαψεύδονται και στο τέλος να μένει μόνο λάσπη στον ανεμιστήρα».

ΕκκλησίαΙερά ΣύνοδοςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος