Εκκλησία|24.11.2018 14:06

Στροφή 180 µοιρών από τον Ιερώνυµο

Μαρίνα Ζιώζιου

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας,  και θα εξασφαλίσουµε τα δικαιώµατα του κλήρου» επανέλαβε για µία ακόµη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυµος κατά τη συνάντηση που είχε χθες µε τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευµάτων Κώστα Γαβρόγλου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Λίγες ώρες πριν ο Προκαθήµενος της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωνε και πάλι στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, που τον επισκέφθηκε για να του καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγµατος ότι «δεν θα γίνει τίποτε αν δεν συναινέσουν οι εφηµέριοι -δεν θέλουµε µε τίποτε να χάσουν τα δικαιώµατά τους-, δεν θα γίνει τίποτε αν δεν το δεχτεί η Σύνοδος, η Ιεραρχία, η Πολιτεία».

Είναι πλέον σαφές ότι µετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασµένη Παρασκευή, αλλά και τις σφοδρότατες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους κληρικούς ο Αρχιεπίσκοπος υποχρεώθηκε σε άµεση αναδίπλωση, κάνοντας µε αυτόν τον τρόπο στροφή 180 µοιρών για το σχέδιο συµφωνίας των 15 σηµείων µε τον πρωθυπουργό για τη νέα σχέση Κράτους-Εκκλησίας.

Αν και η συµφωνία που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεµβρίου χαρακτηρίστηκε τόσο από τη µία όσο και από την άλλη πλευρά ως «ιστορική», εντούτοις χρειάστηκαν µόλις 10 ηµέρες για να τιναχθεί στον αέρα από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έθεσε ως «κόκκινη γραµµή» το ζήτηµα της αλλαγής του τρόπου της µισθοδοσίας των κληρικών και όχι µόνο.

Διάλογος

Αµέσως µετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο διάλογος να συνεχιστεί, χωρίς βιασύνες και παραποµπή στις καλένδες για µια τόσο ιστορική υµφωνία. Επίσης υπογράµµισε ότι «δεν θα υπάρχει καµία αλλαγή ως προς το εργασιακό και µισθολογικό καθεστώς των ιερέων. Περιµένουµε τη συνεδρίαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νοµοσχεδίου».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράµµισε ότι «η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος µας έδωσε µια εντολή, να συνεχίσουµε τον διάλογο. Να συγκροτήσουµε Επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήµατα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος άφησε και σαφείς αιχµές κατά ορισµένων µητροπολιτών που αντέδρασαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

«Προβληµατίζοµαι για τους χειρισµούς µου, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει σύµπτωση απόψεων, σύµπνοια σε ένα τόσο µεγάλο Σώµα, όπως η Ιεραρχία;» αναρωτήθηκε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος. Ερωτηθείς από δηµοσιογράφους για µητροπολίτες που τυχόν... βιάζονται για την κούρσα της διαδοχής, για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ο ίδιος απάντησε: «Αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή άλλες σκέψεις;» 

Κώστας ΓαβρόγλουΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςδιαχωρισμός κράτους εκκλησίας